vrijdag 31 juli 2015

'Corporatie kan huurder met betalingsprobleem nauwelijks helpen'

Betalingsproblemen van huurders nemen nauwelijks af als woningcorporaties afzien van de jaarlijkse huurverhoging. Bovendien komen de corporaties dan zelf in de problemen.
Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vrijdag op basis van een eigen onderzoek.
Volgens PBL is het voor ongeveer 12 procent van de huurders van corporatiewoningen erg moeilijk om elke maand de huur te betalen en in het eigen levensonderhoud te voorzien. In 2002 ging het nog om 5 procent van de huurders.
Corporaties kunnen volgens het onderzoek maar weinig doen om deze groep te verkleinen, zonder dat de corporaties zelf financiële problemen krijgen.

Niet ingrijpend

Als corporaties de huren alleen met de inflatie laten meestijgen en geen extra verhoging doorvoeren, dan slinkt de groep slechts van 12 procent naar 11 procent. Maar ook als de huur wordt bevroren en alleen wordt verhoogd als een nieuwe huurder intrekt, dan vermindert het aandeel huurders met een betaalrisico "niet ingrijpend".
"Als corporaties het aandeel huurders met een betaalrisico terug willen brengen naar het niveau van voor de crisis, ongeveer 8 procent van hun huurders, dan moeten zij zeer drastische maatregelen treffen", aldus het PBL.

Onrealistisch

"Hierdoor komen de corporaties echter zelf zodanig in de financiële problemen dat ze onrealistische ingrepen zouden moeten doen, zoals veel minder investeren of meer bezit verkopen."
Volgens de onderzoekers zijn er weinig regionale verschillen. Maar Flevoland springt er wel uit. In die provincie wonen relatief veel jongeren met een betaalrisico.
Daar zou het afzien van een huurprijsstijging, meer dan in andere gebieden, kunnen leiden tot een daling van de betaalrisico's.
Huurders hebben in de afgelopen jaren veel aan koopkracht verloren en ook de lonen bleven achter. Ondertussen stegen de huren wel door. Daardoor is de groep met betalingsproblemen in die periode gegroeid.

dinsdag 21 juli 2015

Aantal mensen met betalingsachterstand stijgt

Opnieuw is het aantal mensen met een betalingsachterstand toegenomen. Dit jaar zijn er tot nu 7.039 mensen bijgekomen die hun betalingsverplichtingen niet nakomen. 
Dit blijkt uit de maandag verschenen halfjaarlijkse kredietbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).
In totaal zijn er per 1 juli 777.767 mensen met een betalingsachterstand op een afgesloten lening. De afgelopen jaren nam het aantal mensen dat in de financiële problemen kwam steeds toe. In 2013 was de stijging het grootst. In dat jaar kwamen er 31.435 mensen met een betalingsachterstand op geleend geld bij.
Het aantal probleemgevallen neemt nu wel minder snel toe dan in 2013 en 2014. ''De crisis heeft weliswaar een flinke impact gehad, maar de werkelijkheid is ook dat de schuldenproblematiek nog dagelijks toeneemt'', aldus directeur Peter van den Bosch van BKR.

Meer informatie

Bij BKR worden alleen leningen en betalingsachterstanden daarop geregistreerd. Van hypotheken worden alleen betalingsachterstanden van meer dan vier maanden vastgelegd.
Van den Bosch: ''De betalingsachterstanden op leningen zijn slechts een klein deel van het maatschappelijke probleem. Er zijn immers nog veel meer betalingsachterstanden waar mensen mee kampen. Denk aan de fiscus, huurachterstanden of die bij zorgverzekeraars.'' Evenmin zijn studieleningen bij BKR vastgelegd.
Door meer informatie over schulden te delen en samen te werken, kan volgens BKR de schuldenproblematiek effectiever worden aangepakt. Op dit moment werkt de instantie samen met een aantal gemeenten om hen te ondersteunen met signalen die duiden op schuldenproblemen.
''Het gaat er om dat we voorkomen dat mensen wegzakken in een schuldenmoeras. Dat kan met de juiste informatie en een actieve aanpak vanuit de gemeente'', zegt Van den Bosch.