dinsdag 30 juni 2015

uitbetaling toeslagen (artikel in De Telegraaf)

Tienduizenden mensen lopen betalingen fiscus mis Redactie DFT Geld
Tienduizenden mensen dreigen betalingen van de fiscus mis te lopen. Het gaat om toeslagen, maar ook om teruggave van de inkomstenbelasting. Vanaf woensdag betaalt de fiscus niks meer uit als uw rekeningnummer niet op uw naam staat.
Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.
In de nieuwe regeling, die op woensdag 1 juli ingaat, worden bijvoorbeeld toeslagen niet meer uitbetaald als uw rekeningnummer niet op uw naam staat. Daarbij gaat het om de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
Ook de teruggave van de inkomstenbelasting en van de bijdrage Zorgverzekeringswet worden niet gestort als de fiscus niet kan vaststellen dat uw bankrekening ook op uw naam staat.

85.000 mensen

Op dit moment zijn er volgens Wiebes 156.000 burgers van wie het rekeningnummer niet aan de nieuwe eis voldoet. 45% daarvan heeft gereageerd op de brief die zij hierover van de Belastingdienst hebben ontvangen. Wiebes verwacht dat zo'n 85.000 mensen niet tijdig zullen reageren, terwijl ongeveer de helft van hen recht heeft op een maandelijkse betaling.

Fraude

Met de nieuwe regeling wil Wiebes fraude met bijvoorbeeld toeslagen voorkomen.

Burgers van wie het rekeningnummer is gedeactiveerd zullen daar in een brief van op de hoogte worden gesteld. Zij kunnen dan alsnog een geldig rekeningnummer doorgeven aan de Belastingdienst, waarna niet betaalde termijnen verlaat worden uitbetaald.

zaterdag 27 juni 2015

Gemeente zoekt nieuwe aanbieder schuldhulpverlening

De gemeente Midden-Drenthe gaat op zoek naar een nieuwe aanbieder voor de schuldhulpverlening.
Dat betekent dat de gemeente per 1 januari  2016 geen diensten meer afneemt van de GKB. De Gemeentelijke Kredietbank regelde tot nu toe de schuldhulpverlening voor Midden-Drenthe.

Sinds ruim een jaar heeft de gemeente een deel van het schuldhulpverleningstraject ondergebracht bij een budgetconsulent. Deze budgetconsulent neemt de integrale intake van de cliënten voor haar rekening, met goede resultaten.

Marktverkenning
“Voor ons reden om te kijken of er ook  andere mogelijkheden waren voor de rest van het traject van de schuldhulpverlening”, aldus wethouder Gerard Lohuis. “We hebben een korte marktverkenning gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat er aanbieders zijn die dezelfde kwaliteit tegen een lager tarief kunnen leveren. En dat betekent dat we met hetzelfde budget meer cliënten kunnen helpen”.

Cliënten
De gemeente en de GKB hebben inmiddels gesproken over een goede overdracht van de cliënten. Alle cliënten ontvangen in de komende periode persoonlijk bericht van de gemeente.