maandag 4 mei 2015

Hoog armoedepercentage teistert Assen, Meedoenmarkt om financiële problemen te verlichten

ACHTERGROND - Ruim een op de tien Assenaren leeft in armoede. 3200 mensen in de Drentse hoofdstad hebben bijvoorbeeld een betalingsregeling met hun ziektekostenverzekeraar voor het betalen van hun eigen risico. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.2015 © AC.nl

Dat meldt de Sociale Alliantie Assen. Die houdt daarom zaterdag 9 mei in de Nieuwe Kolk in Assen voor de derde keer een Meedoenmarkt, waar allerlei organisaties bijeen zijn gebracht om mensen te informeren over de mogelijkheden die kunnen leiden tot een verlichting van de financiële misère.

Het gaat volgens de Sociale Alliantie dan wel wat beter met de economie, maar mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of door andere redenen financieel in de verdrukking zijn gekomen, merken daar nog niet veel van.

Sterker nog : bij veel mensen nemen de financiële problemen alleen maar toe en zij weten vaak niet welke oplossingen er zijn om hun uit deze ellende te komen of op z’n minst te lenigen. Meer dan tien procent van de Asenaren, weet de Alliantie, leeft daardoor in armoede. Dat betekent dat niet of nauwelijks kan worden voorzien in de eerste levensbehoeften als voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg.

In Assen leven ruim 6000 inwoners in armoede, omgerekend zijn dat zo’n 2900 gezinnen. En dat is volgens de Sociale Alliantie ver boven het landelijk gemiddelde. Het aantal cliënten van de Voedselbank bijvoorbeeld steeg in korte tijd richting de 300, waarbij alleen de allerarmsten kunnen worden ondersteund.



Mantelzorgers

Veel mantelzorgers - met name diegene die veel zorg verlenen aan hun chronisch zieke of gehandicapte partner, kind of ouders - zijn minder uren gaan werken om goede zorg te kunnen verlenen en niet overbelast te raken. Ook zij luiden de noodklok, omdat het inkomen daardoor drastisch is teruggelopen. Het Nibud berekende deze teruggang in inkomen tot wel 1100 euro per maand. Volgens MEZZO is 80 procent van de mantelzorgers niet of onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden om eventuele compensatie te krijgen voor geleden financiële schade. En uit informatie van woningstichting Actium blijkt dat het steeds moeilijker wordt achterstanden in de huurbetaling te innen.

Vandaar de Meedoenmarkt, waar mensen kunnen vernemen hoe ze hun problemen kunnen verlichten.  Tijdens de markt in de Nieuwe Kolk zijn organisaties als de Gemeenschappelijke Kredietbank (GKB), Werkplein Baanzicht (Sociale Dienst), de ouderenbonden, het Uitkeringsgerechtigdenberaad Assen (UBA), de Voedselbank, Humanitas, Resto van Harte, het Repair Café en het Diaconaal Platform van de Asser kerken present.

Aan de kinderen is ook gedacht: kleurplaten kleuren, schminken, een ballonnenclown, kleuradvisering, intuïtief tekenen, muziek van het Bulgaarse accordeonduo Zhivko en Niki en leerlingen van Drumschool Vriesema (ICO) zijn aanwezig. Tevens is er twee keer een modeshow door de kledingwinkel van het Leger des Heils. Koffie, thee met cake en frisdrank zijn gratis.

De officiële opening vindt plaats om 10.30 uur en door Jan Tingen, de directeur van de GKB. De gemeente Assen verleent financiële steun aan deze Meedoenmarkt, die vrij toegankelijk is voor iedereen.