dinsdag 27 januari 2015

Huurverhoging per 1 juli

De basishuurverhoging bedraagt per 1 juli 2015 maximaal 2,5%. Daarbovenop kunnen verhuurders  in het gereguleerde segment (sociale huur) een inkomensafhankelijke huurverhoging toepassen van maximaal 2,5%. De maximaal toegestane huurverhoging per 1 juli bedraagt daardoor:
  • 2,5% voor huishoudens met een inkomen van maximaal € 34.229;
  • 3% voor huishoudens met een inkomen hoger dan € 34.229 maar niet hoger dan € 43.786
  • 5% voor huishoudens met een inkomen hoger dan € € 43.786

  • De laagste inkomens worden via de huurtoeslag grotendeels gecompenseerd. Hoewel de basishuurverhoging lager is dan vorig jaar, is deze toch weer 1,5% hoger dan de inflatie.

    Meer informatie op www.rijksoverheid.nl

    vrijdag 23 januari 2015

    Armoede door enorme huurstijgingen

    Er is sprake van enorme huurstijgingen, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. In 2014 steeg de huur voor de nieuwe bewoner gemiddeld met 22,6 procent. Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. Het aantal huisuitzettingen steeg in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
    Huren stegen vorig jaar met 2,7 procent
    Dit stelt de Woonbond die vrijdag de campagne Blokkeer de huurverhoging start. De huurstijgingen liggen ver boven de inflatie. Juist de corporaties die voor een bestand aan betaalbare woningen zouden moeten zorgen, verhogen de huren sterker dan particuliere verhuurders. In de gereguleerde sector verhoogden de corporaties de huren vorig jaar gemiddeld met 4,7 procent, terwijl het in de particuliere sector bleef bij een stijging van 3,8 procent.
     ANP

    donderdag 22 januari 2015

    Koopkracht 2015 minder positief dan loonstrookje

    Het Nibud ziet dat de koopkrachtontwikkeling in 2015 in de meeste gevallen minder positief is dan het loonstrookje aangeeft. Daarom waarschuwt het Nibud consumenten niet te blij te zijn als ze hun salarisstrook deze week onder ogen krijgen. Niet alle koopkrachtbepalende elementen worden meegenomen op het loonstrookje. Zo zijn de inflatie, de veranderingen in de toeslagen, de hervorming van de kindregelingen en de hogere zorgpremie niet zichtbaar op de salarisstrook. Het hogere netto salaris zegt daarom weinig over de koopkracht. De koopkracht stijgt wel voor velen, maar niet zo fors als het lijkt op de loonstrookjes of uitkeringsspecificaties. De meeste werkenden hebben dit jaar iets meer te besteden dan in 2014. De koopkrachtstijging is voor de meesten net iets onder de 1%. Er zijn ook groepen die volgend jaar minder te besteden hebben. Met name bijstandsgerechtigden, gepensioneerden en stellen waarbij een van de partners werkt, leveren dit jaar in.

    Meer informatie op www.nibud.nl

    maandag 12 januari 2015

    Individuele inkomenstoeslag 2015 (voorheen was dit de langdurigheidstoeslag)

    Individuele inkomenstoeslag

    Werkplein Baanzicht, voor werk en inkomen!Met ingang van 1 januari 2015 wordt de langdurigheidstoeslag vervangen door de individuele inkomenstoeslag. De regeling zelf verandert nagenoeg niet. Het is een geldbedrag dat de gemeente u één keer per jaar kan geven als u al lange tijd weinig inkomsten heeft. U kunt het geld vrij besteden, bijvoorbeeld aan spullen die u met een minimuminkomen soms moeilijk kunt betalen (zoals een nieuwe koelkast of televisie). 

    De voorwaarden

    Net als bij de langdurigheidstoeslag gelden enkele voorwaarden om de toeslag te kunnen krijgen, onder andere deze:
    Wij zullen beoordelen of u echt niet in staat bent om uw inkomenssituatie te verbeteren. U moet aantonen dat u de afgelopen periode hebt geprobeerd om uw inkomen te verbeteren.