dinsdag 30 december 2014

Verlaging uitkering door invoering kostendelersnorm?

Verlaging uitkering door invoering kostendelersnorm?In de Participatiewet van 2015 wordt de zogenaamde kostendelersnorm’ ingevoerd. Deze nieuwe norm houdt in grote lijnen in dat een uitkering lager wordt naarmate meer mensen in dezelfde woning hun hoofdverblijf hebben. De achterliggende gedachte hierbij is dat als de kosten van levensonderhoud met andere mensen kunnen worden gedeeld, er een lagere uitkering nodig is. Verder is het de bedoeling te voorkomen dat een verzamelinkomen van een huishouden door stapeling van bijstandsuitkeringen dermate hoog wordt dat het niet meer lonend is naar betaald werk op zoek te gaan. Welke groepen mensen worden er financieel getroffen door de voorgenomen nieuwe wetgeving?Er zijn veel info site op internet over dit onderwerp, lees hier het artikel van nu.nl

vrijdag 19 december 2014

Mantelzorgcompliment geschrapt

ASSEN - Het mantelzorgcompliment wordt per 1 januari afgeschaft. Dat heeft het college van B en W in Assen de SP laten weten na schriftelijke vragen van de socialisten over dit onderwerp.uit http://www.assercourant.nl/
Het mantelzorgcompliment betreft een geldbedrag van 200 euro, aan te vragen door de cliënt bij de Sociale Verzekeringsbank voor zijn of haar mantelzorger. De SP had het college er in schriftelijke vragen op gewezen, dat dat mantelzorgcompliment van het Rijk was overgeheveld naar de gemeenten, en dat ook Assen hier invulling aan diende te geven, conform de WMO-verordening die onlangs door de gemeenteraad werd vastgesteld.

Het mantelzorgcompliment kan alleen worden aangevraagd door AWBZ-geïndiceerde cliënten. En daarmee, zo zeggen B en W, komt dus niet elke mantelzorger daarvoor in aanmerking, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten.


Verdwijnen

Het college laat de SP weten dat het begrip mantelzorgcompliment daarom helemaal gaat verdwijnen. “Het Rijk”, zo schrijven B en W, “heeft de gemeenten opgedragen de waardering voor mantelzorgers  te regelen en op te nemen in de WMO-verordening. En dat is in Assen ook gebeurd.”

In het uitvoeringsbesluit staat volgens het college beschreven, dat Assen iedereen, die direct met mantelzorg heeft te maken, als blijk van waardering in aanmerking komt voor deelname aan de dag van de mantelzorg, een verwendag met een presentje. En dat vinden B en W een betere en ‘heel tastbare manier’ om te laten blijken hoe zeer de inzet van mantelzorgers in Assen wordt gewaardeerd.

Mensen huidig Asser welzijnswerk mee naar nieuwe organisatie’


ASSEN - De mensen en de kennis binnen de huidige Asser welzijnsorganisaties Noordermaat en WelzO worden meegenomen naar de nieuw te vormen organisatie ‘Welzijn 2.0’. Die belofte deed wethouder Ruud Wiersema donderdagavond richting de gemeenteraad.  
De SP in Assen had Welzijn 2.0 op de raadsagenda laten zetten, omdat de partij de afgelopen weken veelvuldig werd benaderd door werknemers en cliënten binnen het welzijnswerk in Assen. Zij gaven aan in onzekerheid te leven, nu de gemeente het ‘versnipperde’ welzijnswerk in de Drentse hoofdstad wil samenvoegen tot één organisatie en die gaat uitbesteden.


Verloren

SP-fractievoorzitter Jan Broekema sprak de vrees uit dat veel opgebouwde netwerken en kennis in de wijken van opbouwwerkers, welzijnswerkers en maatschappelijk werkers verloren dreigden te gaan, als een nieuwe organisatie ook nieuwe mensen zou meenemen naar Assen.

Wethouder Ruud Wiersema nam die vrees echter weg. “Zowel de taken als de mensen worden meegenomen in de nieuwe welzijnsorganisatie. En ja, dat wil ik wel als harde eis laten opnemen.”

Het CDA wees er tenslotte op, dat naast Noordermaat en WelzO nog meer organisaties actief zijn in de Asser welzijnsmarkt, zoals vrijwilligers en mantelzorgers. Wiersema beloofde dat ook die mensen meegaan naar de nieuwe organisatie.   

woensdag 17 december 2014

Aantal daklozen blijft toenemen

 
In Nederland is een nieuwe groep daklozen in opmars. Het zijn mensen die door schulden, werkloosheid of een te zware hypotheeklast hun woning kwijtraken. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Federatie Opvang in Amersfoort, die dinsdag cijfers naar buiten bracht van daklozen die zich bij de organisatie hebben aangemeld.
    Foto: Dijkstra
    ,,Deze mensen komen in een neerwaartse spiraal terecht van hoge woonlasten, een inkomen dat wegvalt en dan rest vaak de WW of de bijstand'', aldus een woordvoerster dinsdag. Steeds meer huurders komen in de gevarenzone omdat zij te maken hebben met lagere inkomsten en stijgende huren. Daardoor neemt het aantal huisuitzettingen toe en doen steeds meer mensen een beroep op de maatschappelijke opvang.
    Vorig jaar hadden meer dan 60.000 mensen geen eigen dak boven hun hoofd. In 2012 waren dat er bijna 58.000 en in 2010 ruim 55.000. Bij de groep 'nieuwe daklozen' die zich nu aandient, spelen psychische problemen niet of nauwelijks een rol. De Federatie Opvang regelt traditioneel vooral opvang en ondersteuning van bijvoorbeeld verslaafden, verwarde mensen, slachtoffers van mensenhandel en ex-gedetineerden.
    uit de telegraaf van 16 december

    Boetes voor fraude met uitkeringen aangepast

    Kantoor van het UWV in Den HaagDe hoogte van de boetes voor fraude met uitkeringen wordt aangepast. Voortaan zullen UWV, SVB en gemeenten overtredingen beoordelen op de ernst van de overtreding en de omstandigheden en meer rekening houden met de verwijtbaarheid van de ontvanger van een uitkering. Dit heeft het kabinet besloten naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en in reactie op het onderzoek van de Ombudsman. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt vandaag een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de wijziging van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving (Fraudewet) aankondigt.
    Lees hier het gehele artikel

    maandag 15 december 2014

    Afsluiting van elektriciteit en gas

    ConsuWijzer-karakter met rekeningAlleen in bepaalde gevallen mag u worden afgesloten van energie. Dit geldt alleen voor elektriciteit en gas, niet voor warmte.

    Wanneer mag het energiebedrijf u afsluiten van energie?

    1. Als u zelf afgesloten wil worden
    2. Als u fraude of misbruik pleegt
    3. Bij een onveilige situatie
    4. Als u uw energierekeningen niet hebt betaald
    5. Als er geen energiebedrijf bekend is bij uw netbeheerder
    Leest het gehele artikel van consuWijzer.nl  hier.

    zaterdag 13 december 2014

    Kamerbrief Agenda voortgang maatregelen schuldenbeleid


    Brief van staatssecretaris Klijnsma (SZW) aan de Tweede Kamer over gerealiseerde en nog te realiseren maatregelen op het gebied van schuldenbeleid.


    vrijdag 12 december 2014

    Rijk maakt schulden erger door inhouden toeslagen'

    De Rijksoverheid maakt de financiële problemen van veel huishoudens erger door bij het terugvorderen van te veel uitgekeerde toeslagen geen rekening te houden met de inkomensnorm voor de eerste levensbehoeften.   Lees hier het gehele artikel van NU.nl



    GKB: Belangrijke financiële wijzigingen per 1 januari 2015

    Per 1 januari 2015 veranderen er veel financiële zaken. Hier leest u de belangrijkste wijzigingen.
    Deze info is in december 2014 aan alle GKB klanten verstuurd.

    ‘Mensen in nood tussen wal en schip door uitblijven nieuwe welzijnsorganisatie’

    ASSEN - Mensen, die zijn aangewezen op hulp vanuit een professionele welzijnsorganisatie, dreigen in Assen tussen wal en schip te vallen. Dat zegt Ed Schut, coördinator van Humanitas Thuisadministratie. De huidige welzijnsorganisaties in Assen, Noordermaat en WelzO, worden afgebouwd, maar de gemeente heeft het niet voor elkaar gekregen een nieuwe welzijnsorganisatie neer te zetten. En dat, zo zegt Schut, gaat zich nu wreken.
    Lees hier het gehele artikel

    Dit artikel komt uit :  http://www.assercourant.nl/

    woensdag 10 december 2014

    GKB : Financiële veranderingen vanaf januari 2015

    Per 1 januari 2015 veranderen er door de invoering van de Participatiewet, de Wet hervorming kindregelingen en veranderingen in de bijstand veel zaken. Ook hebben klanten in sommige gevallen de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.
    Lees meer

    zondag 7 december 2014

    Maand langer voor belastingaangifte in 2015

    Belastingplichtigen krijgen volgend jaar een maand uitstel voor het doen van aangifte. De aangifte hoeft pas op 1 mei binnen te zijn in plaats van op 1 april.
    Door het uitstel kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte. Die is op 1 maart binnen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft zondag een bericht in De Telegraaf hierover bevestigd.

    Belastingdienst ontziet 40.000 alleenstaande ouders

    De Belastingdienst zal het kindgebonden budget van zo'n 40.000 alleenstaande ouders ongemoeid laten. 
    Fiscus ontziet 40.000 alleenstaande oudersDe toeslagen zullen niet worden verrekend met geld dat eerder te veel werd uitgekeerd.
    De Belastingdienst wil voorkomen dat de gezinnen onder het bestaansminimum zouden komen. De Nationale Ombudsman heeft dat zondag bekendgemaakt in het programma Reporter Radio.
    De ombudsman drong eerder aan op het stopzetten van het verrekenen van het kindgebonden budget. Hij deed dat na een rapport van De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden.

    Problemen

    Daaruit blijkt dat de Belastingdienst steeds vaker mensen in de problemen brengt. Bij het terughalen van teveel betaalde bedragen houdt de Belastingdienst geen rekening met de zogenaamde beslagvrije voet.
    Dit is een bedrag dat mensen minimaal moeten ontvangen om op het bestaansminimum te blijven. Het bestaansminimum bedraagt 90 procent van de bijstand.
    In de Tweede Kamer heeft vooral de ChristenUnie al vaker erop aangedrongen dat de Belastingdienst rekening gaat houden met de beslagvrije voet.

    donderdag 4 december 2014

    Uitstel betaling aanslag 2014 voor iedereen

    Wie na het doen van aangifte over 2014 inkomstenbelasting moet bijbetalen en een aanslag krijgt met een dagtekening die ligt tussen 1 mei 2015 en 30 juni 2016, krijgt daarvoor vier maanden extra de tijd. Het uitstel geldt ook voor de aanslag premie zorgverzekeringswet (ZVW), die mensen met bijvoorbeeld winst uit onderneming krijgen naast de aanslag inkomstenbelasting. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft hiertoe uit praktische overwegingen besloten. De extra tijd komt bovenop de normale betalingstermijn van zes weken. Aanleiding is de 'naheffing' die miljoenen belastingplichtigen volgend jaar krijgen via hun definitieve aanslag inkomstenbelasting (zie ook ons bericht 'Extra tijd voor betaling naheffing'. Het uitstel heeft betrekking op het hele bedrag van de aanslag. Gedurende het uitstel hoeft geen invorderingsrente te worden betaald (rente die moet worden betaald als een aanslag niet tijdig wordt voldaan). Belastingrente kunt u nog wel verschuldigd zijn. Belastingrente is rente die u moet betalen als de aanslag 2014 na 1 juli 2015 wordt opgelegd, over de periode 1 juli 2015 tot en met de datum aanslag. Belastingrente is te voorkomen door voor 1 april aangifte te doen. 

    Meer informatie vindt u in de brief van staatssecretaris Wiebes aan de Tweede Kamer en in ons artikel 'Hoe hoog wordt uw naheffing?'