vrijdag 26 september 2014

Betalingsachterstand jongeren zorgwekkend

Openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of achterstanden bij de Belastingdienst: bijna 20% van de 18- t/m 24-jarigen heeft hiermee te maken, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Het instituut vindt een dergelijke start van de financiĆ«le verantwoordelijkheid zorgwekkend. Het gaat bij 20% van die jongeren om bedragen van € 2.500 of meer. Het Nibud vindt het zorgwekkend dat jongeren zich op zo’n jonge leeftijd al in de schulden steken. Daarbij is het opvallend dat betalingsachterstanden of geleend geld door de meeste jongeren die daarmee te maken hebben, niet als schuld wordt gezien. Bijna iedereen tussen 12 en 18 jaar kan goed rondkomen, spaart iedere maand en leent, als er geleend wordt, slechts kleine bedragen. Toch komt er bij de 18-t/m 24-jarigen een omslag: jongeren komen minder goed rond, krijgen betalingsachterstanden, lenen bij anderen en sommigen staan zelfs frequent rood. Jongeren die hun rekeningen controleren, hebben minder vaak betalingsachterstanden. Voor alle jongeren zijn ouders de belangrijkste leerbron. 89% van alle jongeren leert van ouders over geldzaken en 47% van vrienden. Van de 18-plussers praat 63% minstens 1x per maand met zijn ouders over geldzaken; 52% doet dat met vrienden.
Het Nibud constateert in hetzelfde onderzoek overigens ook dat de overgrote meerderheid van de jongeren spaart: 81%van de 12- tot en met 14-jarigen, 89% van de 15- tot en met 17-jarigen en 93% van de 18- tot en met 24-jarigen. Het spaarbedrag per maand neemt beduidend toe met de leeftijd, het gemiddelde loopt op van 23 euro bij de 12- tot en met 14-jarigen tot 200 euro bij de 18-plussers. 

Pas op voor te veel kinderopvangtoeslag

In de praktijk blijkt dat in een op de drie gevallen te veel kinderopvangtoeslag is uitbetaald. Gemiddeld gaat het om  circa € 2.500. In individuele gevallen kan het bedrag echter aanzienlijk hoger uitvallen. In sommige gevallen bedraagt het terug te betalen bedrag zelfs tienduizenden euro's en dat is lang niet altijd het gevolg van fraude. 
Staatssecretaris Wiebes heeft, in reactie op deze cijfers, bevestigd dat het huidige systeem erg ingewikkeld en een 'formulierenboel' is. Kinderopvangtoeslag hangt namelijk onder andere af van het aantal uren opvang, de prijs van de opvang en het inkomen van de ouders. In de loop van het jaar kunnen die gegevens wijzigen en ouders geven die wijzigingen lang niet altijd door. 
De overheid is overigens van plan dit probleem aan te pakken. Momenteel wordt bekeken of het mogelijk is om kinderopvanginstellingen rechtstreeks te bekostigen. Als dat mogelijk is daalt het aantal ontvangers van kinderopvangtoeslag met 99%.

Voorkom te hoge kinderopvangtoeslag. Meldt wijzigingen in uw persoonlijke situatie en controleer regelmatig of de bij de Belastingdienst bekende gegevens nog wel actueel zijn. Aanvragen en wijzigen kan viawww.toeslagen.nl.