vrijdag 31 januari 2014

Extra heffingskorting VUT en prepensioen

Het aangifteprogramma is niet duidelijk genoeg over de 'tijdelijke heffingskorting vroeggepensioneerden' waardoor u het risico loopt dat u teveel belasting betaalt. 

Wie nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, maar in het elektronisch aangifteprogramma wel een bedrag invult bij 'Pensioen en andere uitkeringen' krijgt onder 'Heffingskortingen' de vraag of hij een VUT-uitkering heeft ontvangen waarop inkomensafhankelijke bijdrage ZVW is ingehouden. Die vraag is echter niet compleet. Er had namelijk ook gevraagd moeten worden naar prepensioen, vroegpensioen, tijdelijk overbruggingspensioen en vervroegd ouderdomspensioen (in de toelichting bij de aangifte staat het wel goed). Wie de toelichting niet leest loopt het risico dat hij ten onrechte nee invult en daardoor maximaal € 182 teveel belasting betaald. 

De Belastingdienst zal het aangifteprogramma aanpassen. U kunt daarom het beste nog wachten tot maart met het doen van aangifte. U kunt dan tevens gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte.

woensdag 29 januari 2014

‘één-bankrekeningnummer'-maatregel.

De Nationale ombudsman dringt bij Staatssecretaris Weekers aan op opschorting van de zogeheten ‘één-bankrekeningnummer'-maatregel. De invoering van deze maatregel heeft een grote groep mensen in de problemen gebracht omdat de Belastingdienst uitbetaling van hun toeslag tijdelijk heeft stopgezet. Zij moeten eerst één rekeningnummer doorgeven, maar lopen daarbij volgens de ombudsman tegen tal van problemen op. De ombudsman heeft de afgelopen tijd tientallen klachten ontvangen en constateert dat de maatregel te snel is ingevoerd met weinig oog voor de belangen van burgers. De ombudsman dringt er bij de staatssecretaris op aan om alle toeslagen, waarvan de betaling als gevolg van de ‘één-bankrekeningnummer'-maatregel is stopgezet, met onmiddellijke ingang alsnog uit te betalen. Dit geeft betrokken burgers de tijd om te voldoen aan de nieuwe voorwaarden en het geeft de Belastingdienst de tijd om alle aanpassingen te verwerken en mensen op een behoorlijke wijze hierover te adviseren en informeren. 

zaterdag 25 januari 2014

Tips voor uw belastingaangifte

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Geeft u veel geld uit aan medische zorg of hulpmiddelen? Maak dan gebruik van de aftrek van specifieke zorgkosten. 

Adviezen over de belastingaangifte en de aftrek van de specifieke zorgkosten 2013 vindt u hier:
- ‘Aangifte loont een artikel van Ieder(in) over de belastingaangifte van 2013
- Op de website www.meerkosten.nl (voor mensen met een beperking of chronische ziekte) vindt u alle informatie over belastingaangifte, zorgkosten en tegemoetkomingen.

Tip:
De Belastingdienst heeft het aangifteprogramma 2013 al online gezet (link: aangifteprogramma_2013). U kunt echter beter nog even wachten met het doen van aangifte.  Maak echter nu al een overzicht van al uw aftrekposten zoals beschreven in "aangifte loont".
   Vanaf 1 maart is het mogelijk de vooraf ingevulde aangifte te downloaden. Aangifte doen is dan een stuk eenvoudiger. U hoeft de gegevens dan enkel te controleren, waar nodig te corrigeren en eventueel aan te vullen. Bovendien heeft u tegen die tijd uw jaaropgaven ontvangen .

donderdag 16 januari 2014

Fouten in voorlopige aanslag 2014

De staatssecretaris heeft aangegeven welke wetswijzigingen nog niet in de voorlopige aanslag 2014 zijn meegenomen. Het gaat daarbij om wijzigingen die te laat bekend waren of te ingewikkeld om op korte termijn in te voeren. Het betreft:
1. het inkomensafhankelijk maken van de algemene heffingskorting;
2. de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de vierde schijf;
3. het verlaagde aanmerkelijk belang tarief van 22% over € 250.000
Verwerking van de punten 1 tot en met 3 zal pas plaatsvinden in de definitieve aanslagen over 2014. Daarnaast is bij de voorlopige aanslagen die eind vorig jaar al zijn opgelegd over 2014, uitgegaan van de tarieven volgens het met Prinsjesdag ingediende wetsvoorstel. Die tarieven zijn later echter nog iets bijgesteld. Ook is het eigenwoningforfait in de voorlopige aanslag voor een te laag percentage meegenomen. Het juiste tarief en het juiste percentage voor het eigenwoningforfait zal worden gebruikt in de voorlopige aanslagen die vanaf 14 januari 2014 worden opgelegd. Wie een correctie van zijn voorlopige aanslag wil, kan daar eventueel om vragen. De Belastingdienst heeft op 14 januari een nieuwe versie van het programma voor het aanvragen van een voorlopige aanslag online gezet op haar website.

Voor meer informatie zie de brief van de staatssecretaris

LET OP:Doordat de wetswijzigingen onder punt 1 en 2 nog niet zijn verwerkt, kan uw voorlopige teruggaaf te hoog zijn. Voor meer informatie over de hoogte van de algemene heffingskorting en de beperking van de hypotheekrenteaftrek, zie ons artikel Belastingtarieven en wijzigingen 2014.


  Met FiscAlert wordt u financieel wijzer. Neem nu een abonnement... en bepaal zelf wat u betaalt! 

donderdag 9 januari 2014

Gemiddeld netto loon in 2014 omhoog

Volgens Automatic Data Processing (ADP) gaan de meeste Nederlandse werknemers er in 2014 netto op vooruit. De loonstijging is het grootst bij lonen tot € 1.750 per maand. Minimumlonen stijgen netto € 55 per maand. Hogere inkomens leveren echter juist in tot maximaal € 52 per maand bij een inkomen van € 6.500. Gepensioneerden gaan er iets op vooruit. Of u er daadwerkelijk op vooruit gaat, hangt echter ook af van de sector waarin u werkt. Het ADP signaleert namelijk forse verschillen door stijgingen en dalingen in pensioenpremies. 


ADP waarschuwt echter dat de cijfers op de loonstrook niet alles zeggen. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting zijn sterker inkomensafhankelijk gemaakt. Het kan daardoor gebeuren dat bij de aangifte blijkt dat teveel korting is verrekend en de korting deels moet worden terugbetaald. Door het sterker inkomensafhankelijk maken van de heffingskortingen kan het zo zijn dat werknemers in 2014 over 2013 tot maximaal € 1.173 aan ontvangen arbeidskorting terug moeten betalen. Het verschil over 2014 kan zelfs oplopen tot maximaal € 1.730. Werknemers met een salaris in 2013 vanaf € 40.248 krijgen te maken met de terugval in de arbeidskorting. Bij werknemers met een jaarinkomen hoger dan € 65.000 per jaar loopt dit op tot het maximale bedrag van € 1.173.

Meer informatie is te vinden op www.adp.nl 

Aangifteprogramma 2013 online

De Belastingdienst heeft het aangifteprogramma 2013 al online gezet (link: aangifteprogramma_2013). U kunt echter beter nog even wachten met het doen van aangifte. Vanaf 1 maart is het mogelijk de vooraf ingevulde aangifte te downloaden. Aangifte doen is dan een stuk eenvoudiger. U hoeft de gegevens dan enkel te controleren, waar nodig te corrigeren en eventueel aan te vullen. Bovendien heeft u tegen die tijd uw jaaropgaven ontvangen .

TIP:Heeft u in maart geen tijd om aangifte te doen? Later aangifte doen mag ook. U moet dan echter wel om uitstel vragen als u van de fiscus een aangiftebrief ontvangt. Het meest eenvoudig is dat door te bellen met de Belastingtelefoon (0800-0543). Telefonisch uitstel vragen kan vanaf 11 januari tot en met 31 maart. Voor meer informatie zie www.belastingdienst.nl.

woensdag 8 januari 2014

Waarom arme mensen domme dingen doen

Armoedebestrijding in Nederland is vaak op een misvatting gebaseerd: dat armen het beste zichzelf aan de haren uit het moeras kunnen trekken. Een baanbrekende theorie over de gevolgen van geldgebrek voor je denkvermogen laat zien dat dat niet klopt. 
Lees hier het hele artikel