donderdag 28 november 2013

'Aanscherping bijstand in strijd met mensenrechten'

Het voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om de eisen voor de bijstand aan te scherpen zit vol met mensenrechtenschendingen. 

Foto:  ANP
Dat zegt mensenrechtenadvocaat en tevens activist van de Internationale Socialisten, Jelle Klaas, donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Klijnsma wil dat bijstandsgerechtigden tegenprestaties gaan leveren in ruil voor hun uitkering.
Bovendien komt er een wachttijd van vier weken, waarbij de werkloze eerst "uitputtend" alle mogelijkheden tot het verkrijgen van regulier werk moet nagaan voordat hij een uitkering kan aanvragen.
En als zij bij sollicitaties belemmerend gedrag vertonen, zoals het dragen van een boerka, kunnen zij voor drie maanden hun uitkering verliezen.
Volgens Klaas is het voorstel in strijd met het Europees sociaal handvest en het Kinderrechtenverdrag.
"Drie maanden geen bijstand betekent dat de huur niet meer betaald kan worden, betekent dat stroom en water worden afgesloten, betekent dat mensen uit hun huis worden gezet."

Vuurwerk


Hij is ervan overtuigd dat de rechtszaken die hierom gevoerd zullen worden vuurwerk zullen opleveren en dat hij ze allemaal zal winnen.
"Mensen hebben recht op voedsel, onderdak en kleding. Dat hebben we na de oorlog zo afgesproken, omdat we dat beschaving vinden", aldus Klaas, die vreest dat veel mensen hun bijstand verliezen.
Het voorstel raakt volgens hem ook kinderen omdat zij er direct last van hebben als hun ouders geen bijstand meer krijgen.

Voedselbanken


Leo Wijnbelt zei namens de Voedselbanken dat 60 procent van de bijstandsontvangers nu al aan het eind van de maand niets meer over heeft. "Je creëert met de uitsluiting van drie maanden een nieuw probleem."
Hij stelt verder dat het voorstel van Klijnsma zich richt op de 80 procent die wel wil, maar niet kan werken. "Deze mensen willen juist heel graag werken, maar zullen zich het afvoerputje van de samenleving gaan voelen."
Hij pleit daarom voor vrijheid voor maatwerk bij de gemeenten.

Oneerlijker


Voorzitter van de koepel van sociale diensten Divosa, Rene Paas, vreest dat de bijstand "oneerlijker, minder activerend en duurder", doordat de gemeenten hun beleidsvrijheid verliezen.
Die beleidsvrijheid was juist de reden van het succes van de hervorming van de bijstand in 2004, stelt hij.

Verdringing


Diverse aanwezigen tijdens de hoorzitting spraken daarnaast de vrees uit dat de verplichte tegenprestatie zal leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt, omdat reguliere banen zullen worden ingenomen door bijstandsontvangers.
"Werkgevers gaan straks kiezen voor gratis werknemers. Dan hebben we het niet meer over flexbanen, maar over ex-banen: voorheen betaald, maar nu zonder loon", aldus FNV-bestuurder Ruud Kuin.
De Sociale Alliantie en de Bijstandsbond vonden daarnaast de toonzetting in het voorstel negatief.
"Gemeenten voeren hun taken niet goed uit en uitkeringsgerechtigden houden zich massaal niet aan voorwaarden. Dat beeld klopt niet en daar doe je ze kwaad mee", aldus Harry Bol namens de Sociale Alliantie.
Vanuit de gemeenten kwamen echter ook geluiden die positief waren over het voorstel. Deborah van Twisk-Lankhoorn, werkzaam bij de gemeente Zaanstad, stelde dat het voorstel gemeenten kan helpen om weigeraars aan de slag te krijgen.
Zie ook: 'Bijstandsplan zorgt voor verdringing'
Door: NU.nl/Lucas Benschop                 

Belastingen 2014 : Wat verandert er voor u in 2014?

De belastingdienst heeft een overzicht geplaatst wat er voor particulieren gaat veranderen in 2014, lees hier alles erover.

Aantal wanbetalers kinderalimentatie stijgt

Kinderalimentatie wordt steeds vaker niet betaald. Het landelijk bureau dat alimentatie int, krijgt de laatste jaren meer meldingen dat er geen of te weinig alimentatie is overgemaakt.
In 2007 werd het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) ruim 7700 keer ingeschakeld om niet-betaalde kinderalimentatie alsnog te kunnen innen, blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd. In 2012 was dat meer dan 11.000 keer en voor dit jaar rekent de instelling op een totaal van ruim 13.000 meldingen.
 
Partneralimentatie
Ook bij de niet-betaalde partneralimenatie is sprake van groei. Vorig jaar werd dit bijna 2600 keer gemeld, ongeveer een kwart meer dan twee jaar eerder.
 
Volgens directeur Leo de Bakker van het LBIO speelt onder meer de economische crisis een rol bij deze groei. "Geld is duurder geworden", zegt hij. Maar het komt volgens hem ook voor dat mensen zelf beslissen minder alimentatie te betalen.
 
Het LBIO probeert dan altijd eerst om de alimentatieplichtige door bemiddeling te bewegen om alsnog het door de rechter vastgestelde bedrag te betalen. In ongeveer 30 procent van de gevallen is het echter nodig om aanvullende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het inhouden van loon of het inzetten van een deurwaarder.
RTL Nieuws/ANP

Klijnsma: eerst vier weken zelf werk zoeken voor je bijstand krijgt

Het kabinet wil dat werklozen voortaan eerst zelf vier weken op zoek gaan naar werk, vóór ze recht krijgen op een bijstandsuitkering. Voor werkloze jongeren onder 27 jaar geldt deze regel al. De regel zou ervoor zorgen dan minder mensen een bijstandsuitkering aanvragen, stelt staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Klijnsma schreef vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet van plan is de vier-weken-zoektermijn verplicht te stellen voor alle leeftijden. Sinds 1 januari 2012 moeten werkloze jongeren onder 27 jaar die bij het UWV Jongerenloket aankloppen, eerst vier weken zelf op zoek naar een baan of een opleiding. Pas na die termijn kunnen ze aanspraak maken op een bijstandsuitkering.

GEEN UITKERING MEER NODIG

Door de regel wordt de instroom in de bijstand beperkt, schrijft Klijnsma in de brief. Zo diende 64 procent van de jongeren die zich hadden ingeschreven bij het Jongerenloket in Utrecht, na afloop van de termijn geen uitkeringsaanvraag in. De helft van hen bleek in die vier weken werkzaamheden te hebben gevonden. Ook in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam bleek uit cijfers dat minder jongeren een aanvraag indienden nadat ze eerst vier weken hadden gezocht.
In elf gemeenten is een proef gedaan waarbij ook 27-plussers vier weken zelf moesten zoeken. Dit leidde er volgens Klijnsma’s brief toe dat tussen 30 en de 48 procent van de aanvragers uiteindelijk niet terugkeerde voor een definitieve aanvraag. Gezien de positieve resultaten, lijkt het Klijnsma daarom een goed idee de regel in het hele land in te voeren.

'Bijstandsplan zorgt voor verdringing'

Het kabinetsplan om bijstandsgerechtigden een tegenprestatie te laten verrichten in ruil voor hun uitkering zal zorgen voor verdringing van regulier werk.

Foto:  ANP
Vicevoorzitter Ruud Kuin van vakcentrale FNV zal dat donderdag zeggen in een hoorzitting van de Tweede Kamer. Die gaat over plannen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om de bijstandswet strenger te maken.
De FNV vreest dat gemeenten bijstandsontvangers zullen inzetten voor regulier werk, zonder dat ze daar een fatsoenlijk loon voor ontvangen. Volgens Kuin heeft de FNV al klachten van uitkeringsgerechtigden gekregen dat dit gebeurt.
''De staatssecretaris heeft nergens degelijke spelregels vastgelegd hoe de tegenprestatie vorm moet krijgen. Gemeenten krijgen dus de vrije hand. Door de nieuwe regels zullen de gemeenten bijstandsgerechtigden in kunnen zetten als goedkope krachten voor allerhande klusjes. Terwijl het doel zou moeten zijn om ze zo snel mogelijk aan een baan te helpen.''
Door: ANP                 

woensdag 13 november 2013

Singles met huisgenoten krijgen minder bijstand

FNV manifestatie tegen werken in bijstandStaatssecretaris Jetta Klijnsma (midden) van Sociale Zaken tijdens een FNV Manifestatie tegen het werken in de bijstand. De actievoerders zijn tegen de manier waarop de Nederlandse gemeenten hun bijstandsbeleid uitvoeren en willen strenger toezicht. Foto ANP / Martijn Beekman




     Bijstandsgerechtigden die geen relatie hebben, maar toch samen in een woning wonen, krijgen straks een lagere uitkering. Ook mogen ze bij hun gemeente straks aangeven wat voor soort tegenprestatie ze zouden willen verrichten. Dat schrijft zij vandaag in een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer.
In veel gemeenten mag je nu al aangeven wat voor soort tegenprestatie je wilt doen, maar staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat dit straks in alle gemeenten de verplichte praktijk wordt.
Als tegenprestatie valt te denken aan het verrichten van vrijwilligerswerk naast of in aanvulling op betaalde arbeid. In een toelichting zegt Klijnsma dat ze het belangrijk vindt dat gemeenten rekening houden met de “persoonlijke wensen en kwaliteiten van mensen”:
“Talenten moeten worden benut. Als mensen niets willen, dan mag de gemeente best verlangen dat mensen toch een klus uitvoeren. Sommigen voeren liever zelfstandig klussen uit in de buitenlucht, anderen willen juist graag samen maatschappelijk nuttige werkzaamheden verrichten. Dat hangt af van welke opleiding iemand heeft, maar ook van wat iemand leuk vindt om te doen.”


Lagere uitkering als je in dezelfde woning woont

De nieuwe regels, die voortvloeien uit het regeerakkoord, zorgen er ook voor dat bijstandsgerechtigden, die samen wonen, een lagere uitkering krijgen. Het geldt dus niet alleen voor mensen die getrouwd zijn of een relatie hebben, maar ook om mensen die als huisgenoten in dezelfde woning wonen.
Volgens Klijnsma hebben mensen die in hetzelfde huis wonen te maken met lagere kosten. Naarmate er meer mensen in het pand wonen, zal de uitkering straks lager worden. Als een van de bewoners werk vindt en degene heeft geen relatie met zijn of haar huisgenoten dan zal het salaris niet verrekend worden met de overige uitkeringen in het huishouden.
De ‘kostendelersnorm’ gaat geleidelijk in volgend jaar en geldt ook voor andere uitkeringen als de AOW. De staatssecretaris hoopt er tot 2017 ruim 150 miljoen euro mee te besparen en daarna jaarlijks ruim 250 miljoen euro. Wel is er volgend jaar 80 miljoen, en daarna jaarlijks honderd miljoen, extra beschikbaar voor armoedebestrijding.
Lees meer over:
bijstandsgerechtigde
Jetta Klijnsma
kostendelersnorm
vrijwilligerswerk

zondag 3 november 2013

'Deurwaarder in gebreke bij beslagvrije voet'

Deurwaarders informeren mensen met schulden vaak slecht over de zogenoemde beslagvrije voet, het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd. 

Foto:  ANP
Ook stellen de deurwaarders de beslagvrije voet vaak te laag vast wanneer ze beslag leggen op inkomen.
Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in zijn rapport 'Met voeten getreden - schendingen van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders'.Volgens de ombudsman wordt de inkomensgarantie van de beslagvrije voet zo veelvuldig geschonden. Daardoor raken mensen met schulden nog dieper in de financiële problemen, vindt hij.


Taak


Brenninkmeijer ziet als een taak van de deurwaarders om de beslagvrije voet te beschermen. Ze moeten de betrokkenen goed informeren, alle belangrijke gegevens opvragen en de beslagvrije voet met terugwerkende kracht corrigeren zodra blijkt dat die onjuist was vastgesteld.
De Nationale ombudsman verrichtte het onderzoek omdat hij sinds 2012 steeds meer klachten kreeg over gerechtsdeurwaarders. In 2011 ontving hij nog 84 klachten over deurwaarders, in 2012 waren dat er 161 en in 2013 verwacht hij uit te komen op circa 200 klachten.
Door: ANP 

vrijdag 1 november 2013

De Weggeefwinkel is bedoeld voor iedereen die van het sociale minimum (of minder!) moet rondkomen. Alles is helemaal gratis!

Alles is helemaal gratis!

Omdat wij alles wél eerlijk willen verdelen, kunnen onze klanten tot maximaal 5 artikelen per kalendermaand meenemen. Het gezinslid waarvoor de artikelen zijn bedoeld dient bij het ophalen aanwezig te zijn. We vragen wel een bewijs van onze klanten van hun inkomen, we hebben hiervoor een (simpel) registratiesysteem, dit om misbruik te voorkomen. Daarom voeren wij deze controle regelmatig uit.

hier de link naar de website.

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2014 verdwijnen toch niet geheel in 2014


Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2014 verdwijnt?   De fiscale aftrek specifieke zorgkosten 2014 verdwijnt volgens het regeerakkoord, maar dat is met het herfstakkoord van 11 oktober 2013 grotendeels achterhaald. Zorgkosten zijn ook in 2014 fiscaal aftrekbaar, maar niet wat ook via de WMO kan worden vergoed. Wat is aftrekbaar in 2014? Het betekent een minder grote aftrekpost voor de belasting. Samen met grote delen van de zorg worden vanaf 2014 meerdere budgetten overgeheveld naar de gemeenten. Dit betekent een decentralisatie van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Wtcg, minder fiscale aftrek van specifieke zorgkosten en ziektekosten, een aangepaste Tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten TSZ en geen Compensatie Eigen Risico CER vanaf 2014. Dit wordt vervangen door gemeentelijk maatwerk. Stel dure ingrepen niet uit tot 2014 als dat niet hoeft.

Lees alles over de aftrekposten 2014, TSZ en CER in het artikel van InfoNu.nl hier