donderdag 15 augustus 2013

AFM: pas op voor illegale kredietaanbieders

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten geen lening af te sluiten bij de illegale kredietaanbieders Ookgeldlenen.nl, Kredietjeaanvragen.nl en Geldlenenkanhier.nl. Deze aanbieders hebben geen verplichte vergunning van de AFM en brengen hoge kosten in rekening bij het afsluiten van een lening, zo blijkt uit onderzoek. Geen van de consumenten die een melding hebben gedaan bij de AFM, heeft bovendien daadwerkelijk een lening ontvangen.

Leen nooit bij aanbieders zonder vergunning. Verder is het over het algemeen beter om eerst te sparen en dan pas te kopen of, als sparen niet lukt, te bezuinigen op uw uitgaven.

Meer informatie op www.afm.nl 

donderdag 8 augustus 2013

Mantelzorgcompliment wordt taak gemeente

Met ingang van 2015 verdwijnen het huidige mantelzorgcompliment van € 200 door de veranderingen in de AWBZ. In plaats daarvan moeten gemeenten in de gemeentelijke verordening vastleggen hoe zij de mantelzorgers een 'blijk van waardering' zullen geven. Met het vervallen van de grondslag voor het mantelzorgcompliment per 1 januari 2015 vervalt ook de aan de verkrijging van het mantelzorgcompliment gekoppelde regeling in de erfbelasting op grond waarvan sommige ouders en kinderen ‐ onder bepaalde beperkende voorwaarden ‐ als elkaars partner kunnen worden aangemerkt en daardoor in aanmerking komen voor de hoge partnervrijstelling. De werking van het mantelzorgcompliment in relatie tot de verhoogde vrijstelling erfbelasting betreft een regeling waarop veel kritiek wordt geleverd vanwege de willekeurige werking. Zo kan het mantelzorgcompliment alleen aanleiding zijn voor de hoge partnervrijstelling in de erfbelasting in de situatie waarin het kind en de ouder samenwonen en zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende geen andere partner heeft. 

Nederlander voorzichtiger met accepteren erfenis

Nederlanders zijn voorzichtiger met het accepteren van een erfenis. Het aantal beneficiaire aanvaardingen, het accepteren van een erfenis mits het saldo positief is, blijft stijgen.

Ook het aantal verwerpingen van een erfenis neemt toe. Dat zegt brancheorganisatie Netwerk Notarissen tegenover De Gelderlander.
In 2011 en 2012 steeg het aantal beneficiaire aanvaardingen en verwerpingen al. In de eerste helft van 2013 ziet de organisatie een verdere toename in beide categorieën die kan uitkomen op 10 procent.
Lucienne van der Geld, juridisch directeur bij Netwerk Notarissen, vertelde eerder tegenover NUgeld.nl een trend te zien dat het vermogen afneemt en schulden toenemen.
"Erfgenamen kunnen vaak niet overzien wat het financiële plaatje is van de overledene." Daardoor adviseert Van der Geld het zekere voor het onzekere te nemen en de erfenis beneficiair te aanvaarden.

Zie ook: Stappenplan voor beneficiair aanvaarden