donderdag 28 maart 2013

Vraag vóór 1 april uitstel voor indienen aangifte


Iedereen moet vóór 1 april zijn aangifte inleveren. Velen hebben hun aangifte nog niet ingediend. Lukt het u niet meer om op tijd aangifte te doen? Bel dan vóór 1 april met de Belastingdienst (0800-0543). U kunt dan uitstel krijgen tot 1 september. Zorg dat u uw BSN (sofi-nummer) bij de hand heeft als u belt.


LET OP:
De boetes voor een te late aangifte zijn fors: minimaal € 226 en maximaal € 4.920. Voorkom deze boete door uitstel te regelen of de aangifte tijdig in te dienen. 

LET OP:
Fiscaal partners die beiden een uitnodiging hebben ontvangen om aangifte te doen, dienen beiden afzonderlijk uitstel aan te vragen.

Brief Belastingdienst: 'aangifte niet nodig'? Let op!


Veel mensen hebben, zo merken wij, een brief van de Belastingdienst ontvangen waarin staat dat aangifte doen niet nodig is. Weliswaar wijst de Belastingdienst er vervolgens op dat aangifte doen soms toch moet, maar wij merken dat in de praktijk veel mensen die zo'n brief ontvangen geen aangifte doen. Soms ten onrechte. De Belastingdienst heeft de brief namelijk ook naar belastingplichtigen gestuurd die recht hebben op een teruggaaf (een teruggaaf die overigens al blijkt uit de gegevens die de Belastingdienst in zijn bezit heeft). De brief is bijvoorbeeld gestuurd naar de minstverdienende ouder van jonge kinderen. De minstverdienende ouder heeft echter ieder jaar recht op een belastingteruggaaf op basis van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (een teruggaaf die kan oplopen tot € 2.133). Ook ontving een oudere die jaarlijks specifieke zorgkosten aftrekt de betreffende brief. De betreffende oudere had al min of meer besloten geen aangifte te doen. Ons advies om toch maar de aangifte in te vullen gaat hem een belastingteruggaaf van ruim € 600 opleveren.

Wat ons betreft had de Belastingdienst de brief niet moeten versturen en al helemaal niet naar mensen die tot nu toe jaarlijks belasting terugkrijgen! Ons advies is dan ook om altijd het elektronische aangifteformulier in te vullen en te kijken of er iets te halen valt. U kunt altijd nog besluiten geen aangifte te doen.

donderdag 14 maart 2013

Fouten in aangifteprogramma Belastingdienst


Het aangifteprogramma dat u voor 1 maart kon downloaden bevat fouten. Een deel daarvan is hersteld in de vooraf ingevulde aangifte, maar niet alles. De Belastingdienst geeft een overzicht van de onvolkomenheden op haar website (in het bericht 'Belangrijk nieuws over het aangifteprogramma').  U kunt daar ook lezen wat u moet doen. Wij missen in het lijstje echter nog de aanvullende ouderenkorting. De Belastingdienst had in de aangifte moeten vragen of  een van beide fiscaal partners is opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis en zo ja of gekozen is voor de AOW voor alleenstaanden. In dat geval bestaat namelijk recht op de alleenstaande ouderenkorting, maar het aangifteprogramma houdt daar geen rekening mee.

LET OP:Ook vorige jaar bevatte het programma de fout voor de de alleenstaande ouderenkorting (een heffingskorting). De Belastingdienst heeft toen toegezegd dit automatisch te herstellen. Wij raden u aan te controleren of de Belastingdienst dat ook gedaan heeft als u de aanslag ontvangt (op de achterzijde staat welke heffingskortingen toegekend zijn).

dinsdag 12 maart 2013

Erfenis bestaat steeds vaker uit schulden


Erfgenamen worden steeds vaker geconfronteerd met schulden.

Het aantal beneficiaire aanvaardingen van de erfenis (onder voorbehoud dat het saldo positief is) is in 2012 met 10 procent toegenomen. Het aantal verwerpingen van de erfenis is gestegen met 13 procent.
"Het is een algemene trend dat het vermogen afneemt en schulden toenemen." Zo vertelt Lucienne van der Geld, docent notarieel recht bij Radboud Universiteit en juridisch directeur bij Netwerk Notarissen.

Schulden

Van der Geld ziet steeds meer erfenissen die bestaan uit schulden. Als de erfgenaam niet oppast, moet hij of zij die uit eigen portemonnee betalen.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie liet maandag weten erfgenamen beter te zullen beschermen tegen onbekende schulden.
Teeven volgt daarmee een van de aanbevelingen uit het rapport dat Netwerk Notarissen in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen in 2012 opstelde.

Overzien

"Erfgenamen kunnen vaak niet overzien wat het financiële plaatje is van de overledene", aldus Van der Geld.
"Het huis kan vol staan met een nieuwe tv en een mooie laptop, maar die kunnen op afbetaling gekocht zijn. Daar komen ze pas achter als er opeens een aanmaning in de brievenbus valt."

Woning

De huidige situatie op de woningmarkt kan ook voor problemen zorgen. "Momenteel staan 700.000 huizen onder water. Je zal maar zo’n huis erven."
Maar ook als je een huis erft dat meer waard is dan de hypotheek, is voorzichtigheid geboden. "Als er meerdere huizen in een straat te koop staan, moet je moeite doen om de woning te verkopen. En de kosten lopen elke maand door."

Erfenis

Erfgenamen hebben de keus om een erfenis zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Bij de laatste twee opties komen kosten en formaliteiten om de hoek kijken. Als er een keuze gemaakt is, dan kan die momenteel niet worden teruggedraaid.
"Veel mensen zijn niet op de hoogte dat bepaalde handelingen gezien worden als het aanvaarden van een erfenis. Bijvoorbeeld het meenemen van sieraden uit het huis ter bescherming tegen diefstal of het schenken van inboedel aan liefdadigheid."
Zolang de wet nog niet aangepast is, adviseert Van der Geld het zekere voor het onzekere te nemen en de erfenis beneficiair te aanvaarden.


Door: NUgeld.nl/Rikke van Geest  

woensdag 6 maart 2013

IB2012 aangifte / toeslagen controleren en Voorschot IB2013 controleren

Deze maand maart is de maand voor de belasting aangifte IB2012.  De belastingdienst maakt het de burgers steeds gemakkelijker om de aangifte te doen. Ik heb onder de kop "Nuttige Websites" een link gezet naar het download programma. Nadat de download geïnstalleerd is (gaat automatisch) inloggen met DigiD .  Het belasting aangifte biljet is dan al voor een groot deel ingevuld.  Controleer wel alles goed en vul aan met gegevens die de belastingdienst nog niet wist.

Verder heb ik een link naar  "Mijn Toeslagen"  gemaakt.  Hier moet men wijzigingen doorgeven als blijkt dat het gezamenlijke inkomen anders is dan waar de belastingdienst vanuit gaat. Is het inkomen dat bij de belastingdienst bekent is te laag, dan moet men volgend jaar de te veel ontvangen toeslagen terug betalen. Ook huurverhogingen, gezinssamenstelling, ander rekening nummer etc. kan men hier wijzigen.

Als laatste heb ik de link "Voorlopige aanslag IB2013 "toegevoegd..  Als men een beschikking Voorlopige aanslag 2013 heeft ontvangen waarbij men maandelijks een voorschot krijgt op de eventuele geschatte teruggave van IB2013 dan moet je goed kijken of de aannames van de belastingdienst, zoals hoogte inkomen. aantal minderjarige kinderen etc. nog correct is voor 2013. Zo niet, dan wijzigingen doorgeven via dit programma. Dit voorkomt navorderingen in 2014

Van belang is dat men een geldig DigiD is (oude verloopt als men dit anderhalf jaar niet heeft gebruikt) heeft .
Aanvragen gaat via de link DigiD die ik ook heb toegevoegd onder "nuttige websites" .

Komt men er zelf niet uit, dan kan men hulp vragen bij  o.a. UBA, WELZO (voor ouderen) en vakbonden. Humanitas Thuisadministratie helpt alleen bij de aangifte in combinatie met hulpverlening Thuisadministratie.

'Sociaal leven in bijstand kan bijna niet'


UTRECHT - Gezinnen met twee kinderen die rond moeten komen van de bijstand, hebben na aftrek van vaste lasten en huishoudelijke uitgaven 5 euro per maand over voor cadeaus, sporten en uitgaan. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend.

Een sociaal leven in de bijstand is daarmee vrijwel onmogelijk, aldus het Nibud dinsdag.

Nooit zo weinig ruimte in budget
Volgens het instituut is er de afgelopen 5 jaar nog nooit zo weinig ruimte geweest in het budget van bijstandgerechtigden voor sociale participatie. In 2008 was dat voor gezinnen met twee kinderen nog 7 procent (121 euro) van het totale budget. Nu is dat 0,3 procent (5 euro).
Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind vorig jaar op 325.000. Binnen deze groep gaat het om 37.000 gezinnen.

Meer kwijt aan huur en energie
De drastisch teruggelopen 'sociale' ruimte in het budget voor bijstandsgezinnen komt doordat huishoudens meer kwijt zijn aan vaste lasten (huur- en energiekosten) en uitgaven die eraan komen voor bijvoorbeeld kleding, extra ziektekosten en onderhoud.
De bijstandsuitkering voor een stel is net zo hoog als voor een stel met kinderen (netto 1256 euro per maand). De kosten van kinderen moet worden gedekt uit de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Kosten 'sociale participatie'
Maar volgens het Nibud blijkt dat in de praktijk niet voldoende om de extra uitgaven mee te dekken. Volgens het instituut is een gemiddeld gezin zeker 244 euro per maand kwijt aan sociale participatie

maandag 4 maart 2013

Armoede bij één op de negen kinderen in Nederland

Bij de Kinderombudsman zijn ongeveer 500 reacties binnengekomen bij het meldpunt over armoede. Kinderombudsman Marc Dullaert maakte dit maandag bekend bij EenVandaag en RTL. Het meldpunt werd 12 februari geopend. Zo'n 377.000 kinderen groeien volgens Dullaert op in armoede, dat is één op de negen kinderen. „Kinderen vertellen dat er niet voldoende te eten is, dat er geen goede kleren zijn”, aldus Dullaert in EenVandaag. „Dat ze bang zijn dat de elektriciteit wordt afgesloten of dat de verwarming uitstaat. Dat ervaar ik als schokkend. Het gaat om basisdingen waarvan je mag verwachten dat ze er zijn.” Voor de zomer wil de Kinderombudsman met conclusies en aanbevelingen komen. „Gemeenten zijn vrij om hun eigen beleid te voeren. Ik wil graag weten of al die verschillende aanpakken effectief zijn”, zegt Dullaert.