donderdag 28 februari 2013

Belastingdienst: 'aangifte doen niet nodig'

Heeft u ook een brief van de Belastingdienst gekregen waarin staat: "Daarom is het niet nodig dat u aangifte doet, tenzij uw situatie is gewijzigd of als u belasting terugkrijgt."? Pas dan op en ga er niet te snel van uit dat u dit jaar geen aangifte hoeft te doen. Mijn advies is om altijd het elektronisch aangifteformulier in te vullen. Ook als uw situatie niet gewijzigd is, zou u recht kunnen hebben op een belastingteruggaaf. Alleen het invullen van de aangifte kan u daarover duidelijkheid bieden.

TIP:Wacht tot 1 maart met het downloaden van het elektronisch aangifteprogramma. Vanaf die datum kunt u namelijk gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte (controleer die wel en corrigeer en vul aan waar nodig).

Controlethema aangifte inkomstenbelasting bekend

De Belastingdienst vult steeds meer gegevens vooraf in. Door de vooraf ingevulde aangifte stapt de Belastingdienst over van een extra controlethema naar meerdere extra 'service- en controlethema's'. Doel is om mensen vooraf te informeren over veelgemaakte fouten en deze te voorkomen. Of om erop te wijzen dat men juist recht heeft op een belastingvrijstelling. Dit jaar wordt daarom extra aandacht besteed aan het verhogen van de hypotheek, de (on)terechte aftrek van lijfrentepremies, (on)terechte aftrek van zorgkosten en ondersteuning bij het invullen van zogenoemde Duitse rente. De fiscus verstuurt aan mensen uit deze groepen brieven met tekst en uitleg over de juiste wijze van invullen van deze onderwerpen. De aangifte wordt op deze punten extra gecontroleerd. Ook mensen die gaan scheiden krijgen de komende jaren extra aandacht van de fiscus. Deze groep maakt namelijk relatief veel fouten in de aangifte.

Meer informatie op www.rijksoverheid.nl 

donderdag 7 februari 2013

Turbosaneren Bij GKB


Op de laatste vergadering werd verteld over turbosaneren.  Op de site van de GKB staat hierover de volgende info.
     Met subsidie proberen ze mensen sneller te helpen via een ander traject. . Je kunt de uitleg hiervan vinden op www.degkb.nl/diensten/projecten.

vrijdag 1 februari 2013

Langdurigheidstoeslag

Als u er voor in aanmerking komt kunt u nu uw langdurigheidstoeslag 2013 van de gemeente Assen  aanvragen. De ervaring tot nu toe is dat bij goedkeuring de betaling binnen één week kan plaatsvinden.

Voorwaarden:
Is uw inkomen al langer dan drie jaar minder dan 110 procent van het bijstandsniveau (bekijk hier de normbedragen), dan kunt u soms een langdurigheidstoeslag krijgen. U moet daarvoor tussen 21 en 65 jaar zijn en u mag niet veel vermogen hebben (zie tabel 1). Uw vermogen bestaat onder andere uit al het geld op uw bankrekeningen, de overwaarde van uw woning en de waarde van uw auto.

Bij gehuwden/samenwonenden dienen beide partners aan deze voorwaarden te voldoen. Ook inwonende kinderen boven de 18 jaar dienen aan deze voorwaarden te voldoen. U kunt maximaal één keer per twaalf maanden een langdurigheidstoeslag aanvragen.
Bent u alleenstaand en hebt u niet meer dan 5.685 euro vermogen, dan krijgt u 349 euro. Bent u alleenstaande ouder van minderjarige kinderen en hebt u niet meer dan 11.370 euro vermogen, dan krijgt u 447 euro. Bent u getrouwd of woont u samen en hebt u niet meer dan 11.370 euro vermogen, dan krijgt u 498 euro.

Aanvragen:

Naar de aanvraagformulieren>>