vrijdag 28 december 2012

Hebt u ook recht op geld?

Recht op geld - waarom zou u geld laten liggen?
Jaarlijks blijven miljoenen euros liggen omdat mensen zoals u en ik niet weten dat we er recht op hebben. Door slechts een paar vragen te beantwoorden weet u direct of u recht hebt op geld

Doe NU de test

Zie ook het hoofdstuk Alle regelingen

Hulp Online Noord


Inwoners van Groningen en Drenthe kunnen vanaf 1 januari voor maatschappelijke hulpverlening en welzijn terecht op een nieuwe website: Hulp Online Noord. Dat is een initiatief van drie Noordelijke welzijnorganisaties: MJD Groningen, Tinten Welzijnsgroep en Stichting Noordermaat.
Bezoekers kunnen op de site terecht voor vragen over zaken als schulden, relatieproblemen en huiselijk geweld. Ook komt er een dagelijks chat-spreekuur en kunnen mensen doorverwezen worden naar hulpinstanties bij hen in de buurt.

donderdag 27 december 2012

Meer mensen uit huis gezet na huurschuld


Het aantal mensen dat uit hun huis wordt gezet vanwege huurschulden is dit jaar opnieuw gestegen. Met name onder gezinnen steeg het aantal huisuitzettingen.

Foto: ANP



Dat blijkt donderdag uit een rondgang van het AD langs woningcorporaties, opvanginstellingen en andere hulpinstellingen. Oorzaak zou veelal zijn dat mensen door de crisis hun baan kwijtraken.
Bij Federatie Opvang is zichtbaar dat steeds meer gezinnen met kinderen in de opvang terechtkomen. "Zij kloppen bij ons aan als zij nergens anders terechtkunnen. Voor kinderen is dit een uiterst onwenselijke situatie", licht voorzitter Jan Laurier in de krant toe.

Ook Aedes ziet een stijging in het aantal huisuitzettingen, ook al heeft de koepel van woningcorporaties nog geen exacte cijfers. Vorig jaar ging het om ongeveer zesduizend ontruimde huurwoningen. Dat was ook al een stijging. Aedes wijt het stijgende aantal huisuitzettingen aan de crisis.

Gedwongen verkoop

"De laatste tijd zien we steeds meer mensen die in verval zijn geraakt door ontslag of andere crisisverschijnselen", stelt Marc Räkers van Stichting Eropaf, die mensen helpt bij dreigende uithuiszettingen. Een paar jaar geleden waren het volgens Räkers nog vooral mensen met lage inkomens die uit huis werden gezet.
Ook woningeigenaren zouden vaker in de problemen komen. Fors meer mensen zouden volgens de Nationale Hypotheek Garantie gedwongen hun huis hebben moeten verkopen.
Door: Novum 

dinsdag 25 december 2012

Alles over MijnGeld

De website MijnGeld geeft heel veel informatie en nuttige tips, o.a.veel praktijk voorbeelden en advies. Leerzaam is ook de financiële kennis test .

maandag 24 december 2012

Energiebedrijven omzeilen acceptatieplicht






'Energiebedrijven omzeilen acceptatieplicht'Energiebedrijven omzeilen acceptatieplicht' (Foto: ANP)



Energiebedrijven proberen klanten die mogelijk een financieel risico vormen vaak te weren door hoge voorschotten te vragen. Via borgsommen die variëren van 180 tot 1000 euro willen de maatschappijen wanbetalers en klanten die een 'betalingsrisico’ vormen afschrikken.

Dat stelde het tv-programma Kassa zaterdag. Wie naar een ander energiebedrijf wil overstappen, wordt standaard onderworpen aan een kredietcheck om te zien of hij of zij een risico vormt. Is dat het geval dan vraagt Greenchoice 400 euro en Energiedirect 1000 euro. Essent vraagt voor zover bekend geen voorschot.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt volgens het VARA-programma of energiebedrijven de wet overtreden.

zondag 23 december 2012

Zorgen bij voedselbanken over toename klanten


De voedselbanken in het land zien door de economische crisis een flinke groei van het aantal klanten. Vooral in de weken voor kerst melden veel mensen zich aan.

Foto: ANP
Dat meldt een woordvoerder van Voedselbanken Nederland. In Amsterdam neemt het aantal gezinnen dat een beroep doet op de voedselbank jaarlijks 10 tot 20 procent toe.
''Vorig jaar hadden we nog tussen de 1000 en 1100 klanten, nu zijn dat er al 1500'', vertelde een zegsvrouw.  Lees hier het gehele artikel

vrijdag 21 december 2012

Incasso wereld verdient miljoenen aan programmafout!


Er worden nog steeds veel te veel incassokosten en renten in rekening gebracht. Een klein rekensommetje leert dat – alleen al bij rentefouten – het in zijn totaliteit om miljoenen gaat.
Miljoenen die betaald worden door wanbetalers en terecht komen bij incassobedrijven en via hen uiteindelijk bij haar bulkopdrachtgevers. Moet dat niet terugbetaald worden? Eerlijk? Is het niet beter om mensen met financiële problemen te helpen in plaats van ze nog verder uit te melken?
Iedereen krijgt van zijn bank, verzekeraar of hypotheekverstrekker wel eens een specificatie met de in rekening gebrachte renten en kosten.
Mijn vraag aan u is: “Wanneer controleerde u voor het laatst uw rentenota?”
Wessel van Alphen,
lees hier het gehele artikel

woensdag 19 december 2012

Bijstandsuitkering licht omlaag


De bijstandsuitkering gaat volgend jaar met zeven tot vijftien euro per maand omlaag.

Foto: Thinkstock


Dat maakt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag bekend.
Alleenstaanden gaan er 7,46 euro per maand op achteruit en krijgen 661 euro, inclusief vakantietoeslag. Een paar krijgt 14,91 euro minder en komt uit op afgerond 1322 euro per maand. Alleenstaande ouders ontvangen 925 euro.
De bijstandsuitkering is gekoppeld aan de ontwikkeling van de lonen. Verschillende loonbelastingen veranderen waardoor er voor mensen in de bijstand netto minder over blijft.

Zorgtoeslag


Om dat te compenseren gaat de zorgtoeslag omhoog. Deze stijging is echter niet hoog genoeg om de koopkracht op peil te houden. Het Nibud berekende in september dat bijstandgerechtigden er volgend jaar 1,2 procent op achteruit gaan door de kabinetsplannen.
Ook de AOW, ANW en WAO en andere uitkeringen worden vanaf 1 januari aangepast. Dat komt omdat ze onder meer zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon en fiscale maatregelen. Het minimumloon stijgt volgend jaar naar 1469 euro.
Door: Novum/ANP 

Mensen vragen vaker om hulp bij schulden

 Steeds meer mensen stappen naar de rechter om van hun schulden af te komen. Het aantal verzoeken voor schuldsaneringen is in een paar jaar tijd geëxplodeerd. 

Foto:  ANP

Reden is de recessie, aldus de Raad voor Rechtsbijstand.

In 2008 kregen de rechtbanken in Nederland 11.384 verzoeken voor schuldsanering binnen. In 2011 vroegen 21.114 mensen om hulp. Dat is een stijging van meer dan 85 procent.

Voor 2012 verwacht de raad tot zijn eigen verbazing een lichte daling. Han von den Hoff, manager schuldsanering bij de Raad voor Rechtsbijstand, denkt iets onder de 20.000 aanvragen uit te komen. ''Daar begrijp ik niets van, alle seinen in de economie staan op rood.''

Gemeente

Zo kloppen steeds meer mensen aan bij hun gemeente voor hulp. Dat is vaak een eerste stap naar de schuldsanering. Het aantal saneringen zou daarom mee moeten stijgen, want ''we hebben geen aanwijzingen dat gemeentes er tegenwoordig beter in slagen om mensen uit de problemen te helpen''.

De nood is het hoogst in Rotterdam en omgeving. Sinds 2008 is het aantal aanvragen daar met maar liefst 249 procent gestegen. Ook Leeuwarden, Dordrecht, Den Haag, Zutphen en Haarlem zagen het aantal verzoeken meer dan verdubbelen.

Limburg doet het naar verhouding het minst slecht. In Maastricht is het aantal aanvragen 'slechts' 25 procent gestegen, in Roermond 33 procent.

Baan

De schuldsanering is bedoeld voor mensen die buiten hun schuld in financiële problemen zijn gekomen. Sommigen zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door een massaontslag. Anderen hebben een nieuw huis gekocht, maar raken hun oude woning aan de straatstenen niet kwijt en bezwijken onder de dubbele lasten.

Tijdens een sanering controleert een bewindvoerder 3 tot 5 jaar lang de geldzaken van mensen met schulden. Die moeten van het absolute minimum leven, elke cent extra gaat naar de schuldeisers.

Daar staat tegenover dat schuldeisers tijdens een sanering geen beslag kunnen leggen op bezittingen. Rust in de tent moet de mensen de kans geven om orde op zaken te stellen.

Verplichtingen

Als de schuldenaren zich tijdens de sanering aan hun verplichtingen houden, vervallen de schulden die nog openstaan. De mensen zijn dan verlost van het juk.

Door: ANP


zaterdag 15 december 2012

Voor een prikkie mee eten met de kerst

Bij Resto Vanharte wordt aanstaande dinsdag en donderdag een feestelijk kerstmaal geserveerd voor meer details zie hier.

woensdag 12 december 2012

aansprakelijkheid van schuldhulpverleners

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo ook in schuldhulpverleningsland. In deze post wil ik twee uitspraken onder de aandacht brengen die gaan over de aansprakelijkheid van de schuldhulp als er fouten worden gemaakt.  Lees hier het gehele artikel van :

LAURA VAN DONGEN

BLOG OVER SCHULDHULPVERLENING, WSNP EN NOG VEEL MEER OP SOCIAAL TERREIN

vrijdag 7 december 2012

Fraude met uitkeringen stevig aangepakt vanaf 2013


ASSEN - Vanaf 1 januari 2013 worden hoge boetes opgelegd voor frauderende uitkeringsgerechtigden. Dit komt door nieuwe landelijke wetgeving. De boete wordt gelijk aan het fraudebedrag.
Het Nibud maakt zich zorgen om de grote groep huishoudens die geen of te weinig geld achter de hand zou hebben voor het vervangen van een koelkast, auto of wasmachine.Uitkeringsgerechtigden lopen vanaf die datum bij herhaalde fraude bovendien het risico dat zij voor een bepaalde periode helemaal geen uitkering meer ontvangen. De maatregelen moeten de groeiende groep hardnekkige fraudeurs, die ook voor steeds grotere bedragen fraudeert, afschrikken.

Hoge boetes

Ook frauderende uitkeringsgerechtigden uit de gemeenten Aa & Hunze, Assen en Tynaarlo gaan de gevolgen van deze nieuwe fraudeaanpak voelen. Werkplein Baanzicht vindt ook dat fraudeurs hard aangepakt moeten worden. De hoge boetes kunnen grote gevolgen hebben. Daarom bestaat voor fraudeurs éénmalig de mogelijkheid om in december 2012 schoon schip te maken.
Wanneer fraudeurs zichzelf in december 2012 melden bij Werkplein Baanzicht, wordt het fraudebedrag eenmalig gehalveerd. Melden kan bij Werkplein Baanzicht via 0592-39 16 00 of per mail naar spijt@werkpleinbaanzicht.nl. Ook kunnen fraudeurs zich melden aan de Stationsstraat 30-32 in Assen.

Strenge controle

Werkplein Baanzicht controleert altijd al streng op fraude. In 2012 is er al voor meer dan 400.000 euro aan fraude opgespoord. Per 1 januari 2013 wordt de pakkans echter nóg hoger. Denk aan koppeling van bestanden en de mogelijkheid om de woonsituatie te controleren. Uitkeringsgerechtigden worden daarom dringend verzocht de juiste gegevens aan Werkplein Baanzicht door te geven.
Wie een uitkering ontvangt heeft te maken met plichten en regels die bij de uitkering horen. De meeste mensen houden zich aan de regels. Soms is het echter ingewikkeld wat wel of niet mag, of staan mensen daar onvoldoende bij stil. De landelijke campagne op www.weethoehetzit.nl geeft hier meer duidelijkheid over.






Krediet Bank Assen geeft gezinnen voorrang

Blog Eva Scholte: Vier tientjes om alles mee te betalen

Eva ScholteHoe kun je van veertig euro per week rondkomen? Dat vraag ik mij vaak af als mijn vriendin vertelt over haar werk bij Housing First in Utrecht.

Deze organisatie helpt dak- en thuislozen aan een woning, waarna ze begeleid worden bij het oplossen van hun problemen. Mensen met schulden krijgen veertig euro leefgeld per week. Vier luttele tientjes om eten, drinken, kleding, shampoo en vervoer van te betalen. Zou ik dat redden, jaar na jaar? Ik vrees van niet.

 

Niet breed

Nederland telt meer en meer mensen die het niet breed hebben. Dat merken we ook bij Humanitas, waar het aantal cliënten voor Thuisadministratie fors groeit. In dit project helpt een vrijwilliger een cliënt om de financiële administratie op orde te krijgen. Zo nodig wijzen vrijwilligers hun cliënt ook de weg in de wereld van schuldhulpverlening en kredietbanken.

Baan kwijt

De economische crisis is een belangrijke oorzaak van de grote toeloop bij Thuisadministratie. Steeds vaker melden zich cliënten die hun baan zijn kwijtgeraakt of als zelfstandige niet meer kunnen rondkomen.
Ook bezuinigt de overheid op schuldhulpverlening. Gemeenten moeten daardoor keuzes maken: wie begeleiden ze wel en wie niet? Vaak kiezen ze voor de mensen die ze het meest succesvol kunnen begeleiden. Wie bijvoorbeeld al eerder een schuldhulpverleningstraject doorliep, valt buiten de boot. Omdat gemeenten wél een zorgplicht hebben, doen ze voor de 'moeilijke' groepen een beroep op Humanitas of een andere vrijwilligersorganisatie.

Spreekuur

Telde ons project Thuisadministratie in 2007 nog 1.473 cliënten, in 2011 waren dit er 7.493. Al deze mensen willen we graag de ondersteuning geven die ze vragen. Maar dat brengt kosten met zich mee. Vrijwilligers moeten immers een opleiding krijgen en vergoeding van hun onkosten.
Om kosten te besparen, zijn we op sommige plaatsen gestart met budgetcursussen en spreekuren. Zo helpen we meerdere mensen tegelijk, en dat is goedkoper dan een-op-eenbegeleiding. Ook hebben we een pilot uitgevoerd waarin we een aantal vrijwilligers voor Thuisadministratie hebben opgeleid met e-learning. Deze mogelijkheid willen we in 2013 verder uitbouwen en voor veel meer vrijwilligers toegankelijk maken.

Nationale Postcode Loterij

In de hoop op meer geld voor Thuisadministratie, hebben we een projectvoorstel ingediend voor de dertiende trekking van de Nationale Postcode Loterij. We vragen om een bedrag van bijna vier miljoen euro voor vier jaar.
Uit zeventig projecten van verschillende organisaties zal Postcode Loterij er vijftien kiezen. Medio februari horen we of ons voorstel wordt gehonoreerd. Duimt u met me mee?

Dikke pluim

In de tussentijd roeien we verder met de riemen die we hebben. En dat doen we, mede dankzij onze vrijwilligers, goed! Er zijn nog steeds genoeg mensen die een ander willen helpen het overzicht over de administratie terug te krijgen. Daar ben ik dankbaar voor. Een dikke pluim voor al deze vrijwilligers!