donderdag 29 november 2012

Kapsalon geeft klanten voedselbank een nieuwe coupe


Het team van Tulay's Hairlounge gaat aan de slag voor het goede doel. Eigen foto
Het team van Tulay's Hairlounge gaat aan de slag voor het goede doel. Eigen foto




 Tulay’s Hairlounge in Assen zet de komende weken 48 mensen in het zonnetje die zijn aangewezen op de voedselbank. ,,Iedereen wil er op zijn best uitzien tijdens de feestdagen, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend”, meldt Tulay Balta van de kapsalon.
In samenwerking met de Voedselbank Assen aan de Venesstraat is een selectie gemaakt van mensen die het verdienen om gratis een nieuwe coupe te krijgen.
Twee weken lang, zes dagen per week worden er dagelijks vier mensen geknipt bij de kapsalon aan de Kerkstraat.

vrijdag 23 november 2012

'Deurwaarder veel te streng bij beslaglegging'


 Deurwaarders en overheidsinstanties stellen maar al te vaak de beslagvrije voet te laag vast, oordeelt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Daardoor komen burgers onnodig onder hun bestaansminimum terecht.



Foto: archief EHF



Brenninkmeijer vindt dat burgers hun beslagvrije voet beter moeten (laten) controleren en bij misstanden aan de bel moeten trekken. Brenninkmeijer roept burgers op om voor hun gerechtvaardigde belangen op te komen: 'sta op je beslagvrije voet!'

Tijdens zijn onderzoek naar de overheid als schuldeiser is de ombudsman op deze hardnekkige problematiek gestuit. De ombudsman noemt de onwetendheid van de burger en de onachtzaamheid van schuldeisers een urgent probleem. 'Het is best ingewikkeld om je beslagvrije voet vast te stellen en schuldeisers reageren vaak pas als mensen zelf piepen.' Ongeveer 400.000 keer per jaar leggen deurwaarders beslag op salaris of uitkering. Ook vinden er op grote schaal verrekeningen van terugvorderingen met te betalen uitkeringen plaats.

Beslagvrije voet
Schuldeisers moeten bij beslag op loon of uitkering rekening houden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen voor levensonderhoud en vaste lasten, burgers hebben hier recht op. De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd en is - bij voldoende inkomen - minimaal 90% van de toepasselijke bijstandsnorm, inclusief vakantiegeld. Er moet bij de berekening rekening gehouden worden met de woonlasten en de premie zorgverzekering. Het negeren van de beslagvrije voet kan onnodig leiden tot nog meer betalingsachterstanden. Ook kinderen kunnen de dupe zijn.

Deurwaarders
In de praktijk ervaren deurwaarders dat schuldenaren lang niet altijd verstandig reageren op een dwangbevel. Op basis van gegevens zoals de samenstelling van het huishouden, de inkomsten en de uitgaven kan de deurwaarder de juiste beslagvrije voet vaststellen. Als die gegevens ontbreken maakt de beslaglegger een schatting die steevast tot een te lage beslagvrije voet leidt.

Terugvorderingen van UWV en sociale dienst
Uitkeringsinstanties zoals UWV en sociale dienst kunnen een openstaande terugvordering verrekenen met te betalen uitkering. Niet elke instantie maakt een individuele berekening maar verrekent standaard maandelijks een vast percentage van de uitkering, bijvoorbeeld 5 of 10%. De kans is dan groot dat deze inhouding op de uitkering te hoog is en dat de burger door zijn beslagvrije voet heen zakt.

9 tips om te besparen op je ziektekosten verzekering



Hier is de link

Inkomen en verhoging van de AOW-leeftijd: wat betekent dat ?


Vanaf 2013 gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog. U krijgt dan niet meer vanaf uw 65e verjaardag een AOW-uitkering.

Dit kan betekenen dat u één of meer maanden minder inkomen heeft dan u eigenlijk had voorzien. U kunt een renteloze lening afsluiten bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Of vraag (bijzondere) bijstand aan bij uw gemeente.
Dit kan belangrijk zijn, als u bijvoorbeeld pre-pensioen krijgt tot de maand waarin u 65 wordt of als u op uw 65e verjaardag stopt met werken. Als uw AOW-leeftijd 65 jaar plus drie maanden is, betekent dat dat u in die drie maanden én geen AOW-uitkering, én geen salaris of pre-pensioen krijgt. Mogelijk ontvangt u wel een aanvullend pensioen.

Renteloze lening bij de SVB

Voor AOW’ers die door de verhoging van de AOW-leeftijd per 2013 te maken krijgen met inkomensverlies, is er een voorschotregeling. Dit houdt in dat u een renteloze lening kunt afsluiten bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die de AOW uitkeert. U leent dan AOW in de maand(en) tussen uw 65e verjaardag en uw nieuwe AOW-leeftijd. Om deze lening terug te betalen, houdt de SVB een aantal maanden een bedrag in op uw AOW-uitkering.

Als u een socialezekerheidsuitkering heeft, loopt die door tot de dag waarop u de AOW-leeftijd bereikt. Dit geldt voor de WW, WIA, WAO, WAZ, Wajong, Ziektewet, Anw, Toeslagenwet, Bijstand, IOAW en IOAZ. Soms loopt een uitkering niet door omdat - zoals bij de ww het geval kan zijn - de maximale uitkeringsduur is bereikt. In dat geval komt u doorgaans na de ww in aanmerking voor bijstand tot uw AOW-leeftijd.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan opwww.rijksoverheid.nl/aow

Bijstand bij te weinig inkomen

Een andere oplossing is het aanvragen van algemene bijstand of debijzondere bijstand. Daarvoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wilt u meer informatie over deze oplossing? Neem dan contact op met uw gemeente.

Regeerakkoord nieuwe kabinet: van voorschotregeling naar overbruggingsregeling

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is een plan opgenomen om de eerder genoemde voorschotregeling te vervangen door een nieuwe overbruggingsregeling, waarbij wordt gekeken naar het inkomen van de partner en vermogen. Dit plan moet nog verder worden uitgewerkt en daarna worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Tot die tijd blijft de bestaande voorschotregeling gelden.

donderdag 15 november 2012

Meedoenpremie en Webshop voor minima in Assen

De redacteur van deze blog wil dit onderwerp graag nogmaals onder uw aandacht brengen.
Hier vind u alles over de meedoenpremie en webshop van de gemeente Assen


woensdag 14 november 2012

De Nationale Hypotheek Garantie

We (Humanitas Thuisadministratie Assen )komen steeds meer mensen tegen, die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.  Via de Nationale Hypotheek Garantie onder: >> consument >>betalingsachterstanden,  staan allerlei tips hoe te handelen, als je moeite hebt met je aflossing of als je zou moeten verkopen met een restschuld.  Hier is de link.

dinsdag 13 november 2012

Jeugdsportfonds


Wat doet het Jeugdsportfonds?

Wij zorgen ervoor dat kinderen die graag willen sporten, maar dat niet kunnen omdat hun ouders te weinig geld hebben, lid worden van een sportvereniging. Wij betalen de contributie en vergoeden de sportspullen tot een maximum van € 225 per jaar per kind.

Wie komen in aanmerking?

Kinderen in de leeftijd tot 18 jaar, waarvan de ouders weinig geld hebben. Denk hierbij aan gezinnen die leven van een uitkering, in de schuldsanering zitten, een inkomen hebben onder het sociaal minimum. Het laatste kan per gemeente verschillen. Alle kinderen uit het gezin komen in aanmerking.

Niet iedereen heeft recht op een vergoeding van het Jeugdsportfonds!

 Wij zijn een particuliere organisatie en geen overheidsinstantie. Een uitkering van het Jeugdsportfonds is daarom geen recht. Voor ondersteuning moet voldaan worden aan de criteria van het Jeugdsportfonds bij u in de omgeving. Daarnaast is goedkeuring alleen mogelijk indien er voldoende middelen zijn om de aanvraag te kunnen bekostigen.

Hoe werkt het Jeugdsportfonds?
  • Ouders en kinderen kunnen geen aanvraag indienen. Dit kan alleen door een intermediair. Een intermediair is professioneel betrokken bij de opvoeding en verzorging van uw kind. Denk hierbij aan de leerkracht en jeugdhulpverlener.
  • Het is van belang om de spelregels van het Jeugdsportfonds bij u in de buurt goed door te nemen, omdat er verschillen kunnen zijn.
  • Voor het indienen van een aanvraag heeft de intermediair een aantal gegevens van u nodig:
    • de gegevens van uw kind (naam, adres, geboortedatum);
    • de gegevens van de club en of winkel (naam, adres, rekeningnummer, emailadres van de penningmeester van de club) en
    • duidelijk omschreven motivatie waarom u als ouder de contributie en of aanschaf van de sportspullen niet voor uw kind kan betalen. Dit laatste moet u kunnen aantonen.
  • Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt zowel de intermediair als de penningmeester van de club een bevestiging.
  • Na ontvangst van de factuur van de club stort het Jeugdsportfonds binnen twee weken het bedrag van de contributie op rekening van de club.
  • Na ontvangst van de factuur van de winkel waar de sportspullen moeten worden aangeschaft stort het Jeugdsportfonds binnen twee weken het bedrag op rekening van de winkel.
  • Wilt u sportspullen aanschaffen via Perry- of Aktiesport, geeft u dit dan door aan de intermediair. In dit geval ontvangt u via de intermediair een waardebon, die u kunt gebruiken bij een van de winkels bij u in de buurt.

Nadat wij de contributie hebben overgemaakt verwachten wij dat uw kind regelmatig sport en zich houdt aan de regels van de club!!!
Waarom is sporten belangrijk?
  • Sporten is gezond.
  • Sporten is goed voor lichaam en geest.
  • Sporten is goed tegen overgewicht.
  • Sporten vergroot het zelfvertrouwen en de discipline.
  • Sporten brengt uw kind in contact met andere kinderen.
  • Sporten voorkomt verveling en rondhangen op straat.
  • Sporten verbetert de concentratie en de schoolprestaties.
  • Sporten voorkomt schooluitval.
  • Sporten vermindert criminaliteit.
  • Sporten geeft hoop.

woensdag 7 november 2012

Duizenden moeten voorlopige aanslag aanvragen


Om te voorkomen dat mensen voor ''nare verrassingen'' komen te staan, moeten 24.000 mensen voor het eerst sinds lange tijd van de Belastingdienst weer een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen.

Foto: ANP
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft dat woensdag bevestigd.
Hiermee wil de Belastingdienst voorkomen dat deze groep bij de definitieve aanslag plotseling een groot bedrag aan de fiscus moet terugbetalen.
Het gaat om belastingplichtigen van wie de afgelopen jaren het reële inkomen steeds sterk verschilde van het inkomen dat voor de voorlopige teruggaaf was opgegeven. Het opgegeven inkomen bleek in veel gevallen lager dan het echte inkomen.

Voorlopige aanslag


Ook een groep van 40.000 mensen die via een voorlopige aanslag alvast geld afdragen aan de fiscus zijn benaderd.
Ook zij zullen bij de definitieve aanslag vermoedelijk meer moeten betalen. Dat komt omdat de belastingwet volgend jaar wordt aangepast. Hierdoor kan het bedrag dat mensen bij de definitieve aanslag moeten betalen flink oplopen.

Achteraf


Beide groepen zijn geselecteerd omdat juist zij een grote kans lopen achteraf meer te moeten betalen. Om te voorkomen dat ze hierdoor worden verrast, heeft de fiscus ze nu al aangeschreven.
Het is service, aldus de woordvoerder. Het gaat om een relatief klein aantal belastingplichtigen; de Belastingdienst verwerkt jaarlijks ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen.

dinsdag 6 november 2012

Assen wil anoniem meldpunt armoede


Assen gaat aan de slag met een Meldpunt Meld Armoede Anoniem.
Die toezegging deed wethouder Jaap Kuin na een oproep van PvdA en de stadspartij PLOP voor het instellen van zo'n meldpunt. Ze willen op die manier verborgen armoede bestrijden. Via het meldpunt moeten inwoners anoniem kunnen melden dat er in hun omgeving schrijnende situaties voorkomen. De partijen hebben het idee dat mensen zich uit schaamte niet melden, waardoor ze allerlei ondersteuning mislopen.

Wethouder Jaap Kuin wil ondermeer vrijwilligersorganisaties als Humanitas bij dit voorstel betrekken. Ook opbouwwerkers van de gemeente Assen worden gevraagd mee te denken. Eind dit jaar moet duidelijk zijn of Assen ook daadwerkelijk begint met Meld Armoede Anoniem. Dit meldpunt bestaat al in de gemeenten Dalfsen en Onderbanken.

maandag 5 november 2012

LIBO, uw alimentatiespecialist


Wie zijn wij?

Het LBIO is gespecialiseerd in het innen van zowel partneralimentatie als kinderalimentatie. Voor een rechthebbende op alimentatie berekenen wij geen kosten. Betalingsplichtigen betalen wel wettelijke invorderingskosten. Indien het LBIO de volledige alimentatie int, ontvangt de rechthebbende dus ook het volledig verschuldigde bedrag. Daarnaast stellen wij ook Ouderbijdragen jeugdzorg vast en we innen deze bijdragen. Dan gaat het om bijdragen van ouders die kinderen (uithuis)geplaatst hebben in bijvoorbeeld een pleeggezin of internaat.
Het LBIO is een overheidsinstelling en verricht in opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie wettelijke taken op het gebied van onderhoudsbijdragen.  

Regelgeving

We houden ons bij de uitvoering van onze taken aan de wettelijke regels, zoals het Burgerlijk Wetboek en de Wet op de jeugdzorg. De wetgeving geeft ons ook bijzondere bevoegdheden. Zo mogen we eenvoudig informatie inwinnen bij onder andere de Belastingdienst, uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid en gemeenten. Bovendien kunnen we - zonder inschakeling van een gerechtsdeurwaarder - beslagleggen op inkomsten uit arbeid of een uitkering.
Deze mogelijkheden ondersteunen onze doelstelling: een kwalitatief goede uitvoering geven aan de (maatschappelijke) incassotaak tegen zo laag mogelijke kosten.

Onze missie

"Het LBIO is de specialist voor het innen van alimentatie. Deskundige medewerkers garanderen een effectieve uitvoering van deze maatschappelijk belangrijke taak."

Hier  leest u alles over het LIBO