woensdag 15 augustus 2012

Welke verplichtingen heeft de derde bij derdenbeslag?

Dit artikel gaat over o.a. LOONBESLAG  lees hier het gehele artikel

dinsdag 14 augustus 2012

Hulp van de baas gevraagd bij schulden

Werkgevers moeten meer verantwoordelijkheid nemen als hun personeel in de schulden zit. Vooral de uitzendbranche en bedrijven die veel mensen vanuit een uitkering in dienst nemen, moeten meer oog krijgen voor financiƫle problemen van werknemers. Dat zegt voorzitter Joke de Kock van de branchevereniging voor de schuldhulpverlening NVVK maandag.
    Het helpen van werknemers met geldproblemen, bijvoorbeeld met een budgettraining, is volgens De Kock ook in het belang van de baas. Mensen met schulden worden vaak ziek en dat kost geld. „Maar bij verzuim wordt vooral gevraagd naar lichamelijke klachten en niet naar schulden, terwijl mensen daarvan letterlijk ziek kunnen worden.”

    Loonbeslagen


    Werkgevers worden nu vaker geconfronteerd met loonbeslagen, omdat geldproblemen toenemen door de economisch mindere tijden. Een loonbeslag betekent volgens De Kock best veel werk voor de baas en ondernemers steken hun energie liever in hun bedrijf. Het gebeurt volgens haar ook dat mensen met schulden - wat vaker in de uitzendbranche dan in andere branches - eruit worden gewerkt. „Zeker in een tijd dat er veel aanbod van personeel is.”

    Taboe versterkt


    De NVVK-voorzitter vreest dat het taboe op schulden op de werkvloer wordt versterkt. Zij wijst erop dat werkgevers ook bij gemeenten kunnen aankloppen voor steun voor hun personeel met schulden.


    zaterdag 11 augustus 2012

    Explosieve stijging loonbeslag bij jongeren


    Bij ongeveer 150.000 jongeren hebben deurwaarders beslag gelegd op hun loon of uitkering. Deze groep groeit snel.

    Foto: Thinkstock
    Dat meldt RTL op basis van gegevens van GGN, het grootste deurwaarderskantoor van het land.
    Ten opzichte van de eerste 7 maanden van 2011 is het aantal loonbeslagen dit jaar met 11 procent gestegen. Vooral de groep mensen onder de 30 jaar is hard getroffen. Daar is de stijging 20 procent.
    Het betalen van de maandelijkse zorgpremie is een probleem voor jongeren. Behalve betalingsproblemen met de zorgpremie, lopen jongeren ook vaak achter met betalen van andere vaste lasten zoals water, elektra en gemeentelijke belastingen.
    Postorderbedrijven en telefoonmaatschappijen leggen ook steeds meer loonbeslag, aldus RTL.

    Spaarpotje


    De gerechtsdeurwaarders zien vooral mensen in de problemen komen die er in inkomen op achteruit gaan of hun baan kwijtraken. ''Het water staat ze echt aan de lippen. Waar ze eerst nog een spaarpotje achter de hand hadden, zie je nu dat dat helemaal weg is'', zegt bestuurder Rinus van Etten van GGN.
    Een beslaglegging wordt uitgesproken door de rechter. Een schuldeiser mag bij een loonbeslag direct bij de werkgever of uitkeringsinstantie aankloppen voor het deel van het inkomen waar hij recht op heeft.

    donderdag 9 augustus 2012

    Jongeren chat site van Humanitas: uitdemin.nl

    Via deze site kun je anoniem chatten met vrijwilligers van Humanitas. Zij zijn er om jongeren verder te helpen die problemen hebben met geld. Ze beantwoorden je vragen en kijken samen met jou wat je verder zou kunnen doen in jouw situatie. Een chatgesprek kan over alles gaan zolang het maar iets met geld te maken heeft. Verder vind je op uitdemin.nl antwoorden op veelgestelde vragen en links naar andere nuttige websites.