dinsdag 27 maart 2012

'Administratie vaak reden betalingsprobleem'

Een rommelige administratie is vaak een oorzaak van betalingsachterstanden. Daarbij speelt motivatie ook een rol. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Uit het Nibudonderzoek komt naar voren dat ruim 14 procent van de consumenten het afgelopen jaar zware betalingsachterstanden heeft gehad. Hieronder valt een loonbeslag, het afsluiten van de energie of het te laat betalen van de huur/hypotheek.
Het zijn vooral consumenten tussen de 25 en 44 jaar die betalingsachterstanden hebben. In totaal hebben 2000 personen een vragenlijst ingevuld.

Oorzaken
Als oorzaak van de schulden geeft 42 procent van de consumenten met zware achterstanden aan dat er een onverwachte uitgave kwam, 39 procent had te maken met een terugval van het inkomen en 28 procent wijt het aan een slechte administratie.
"Ruim 40 procent van de Nederlanders met een rommelige administratie geeft aan dat het bijhouden van de administratie geen prioriteit heeft'', aldus het instituut.

Onderzoek
Het Nibud bekeek voor het onderzoek gedragskenmerken, omgevingsfactoren en persoonskenmerken. Daaruit kwam naar voren dat financiƫle vaardigheden en kennis minder invloed hebben dan iemands houding.
"Een langetermijnvisie hebben, verleidingen kunnen weerstaan en spaarbehoeftig zijn, verkleinen de kans op financiƫle problemen''.
Ook de hoogte van het inkomen speelt geen rol bij het risico op geldproblemen, wel vergroot het hebben van een uitkering de kans op problemen. Het hebben van kinderen is van invloed, de aan- of afwezigheid van een partner speelt geen rol.

dinsdag 20 maart 2012

Belastingaangifte ...Welke ziektekosten kunt u aftrekken?

Alleen niet-vergoede ziektekosten zijn aftrekbaar
Maart is de maand waarin de meeste mensen hun belastingaangifte doen. Sommige ziektekosten zijn aftrekbaar. Bijvoorbeeld de niet-vergoede kosten van de tandarts of van een bril of contactlenzen. Deze kosten moeten dan wel boven de inkomensafhankelijke drempel uitkomen. Kosten die onder het verplicht eigen risico vallen kunt u niet aftrekken. Op de website van de Belastingdienst staat een compleet overzicht van aftrekbare ziektekosten.

Eigen bijdrage is niet meer aftrekbaar
De eigen bijdrage die u betaalt voor de thuiszorg of voor een verblijf in een zorginstelling is niet meer aftrekbaar.

Incassokosten

Onredelijk hoge incassokosten worden aan banden gelegd. Incassokosten worden afhankelijk van de hoogte van de vordering.
Voor een niet-betaalde rekening van 1000 euro mag bijvoorbeeld niet meer dan 150 euro aan incassokosten in rekening worden gebracht.

De maximale incassokosten gaan trapsgewijs omlaag, naarmate de vordering hoger is. Over de eerste €2500 van een vordering mogen de incassokosten maximaal 15% zijn. Over de volgende €2500 ligt het maximum op 10%. Daarna zakt de vergoeding naar 5% voor de volgende €5000. Over het bedrag tussen de €10.000 en €25.000 mogen de kosten maximaal 1% zijn. Voor hogere bedragen geldt de regeling niet. De wet gaat op 1 juli in, nadat de Eerste Kamer onlangs akkoord is gegaan.


woensdag 7 maart 2012

Controleer ook vooral zelf de fiscus

Illustratie: Job van GelderNog een paar weken de tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Wie wacht op het door de fiscus ingevulde formulier doet er wel goed aan alles grondig te controleren. Deel 1 van de Aangifte 2011.
Lees hier het gehele artikel.

Verder geeft PLUS-online veel nuttige belastingtips, ook al voor 2012 wanneer er weer het e.e.a. gaat veranderen

vrijdag 2 maart 2012

De 11 belangrijkste aftrekopsten IB2011

Ja hoor, er zijn nog wel aftrekposten te vinden, maar het worden er steeds minder. We zetten de belangrijkste op een rij.
Bekijk hier de belangrijste aftrekposten IB2011