vrijdag 13 mei 2011

Bericht van de redacteur

T/m 10 juni is de redacteur van deze blog met vakantie. Er zullen daarom minder artikelen tijdens deze periode op de blog verschijnen. 

Toeslag kinderopvang aan banden


DEN HAAG - De kinderopvangtoeslag wordt volgend jaar verder aan banden gelegd.

Ouders of verzorgers ontvangen dan alleen nog toeslag voor gewerkte uren, staat in een brief die minister

Henk Kamp van Sociale Zaken een staatssecretaris Frans Weekers van Financiƫn vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Uitgangspunt is het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner.
Ouders kunnen in de toekomst maximaal 230 uur per kind per maand declareren voor alle soorten opvang samen, dat is een halvering van wat nu mogelijk is. Fraude en oneigenlijk gebruik van kinderopvangtoeslag worden strenger aangepakt. De controles worden aangescherpt en boetes kunnen oplopen tot honderd procent bovenop terugbetaling van het fraudebedrag.

   Ook krijgen ouders die een verlaging van het aantal te declareren uren niet tijdig opgeven een boete. Het kabinet kondigde in de Miljoenennota al aan in 2012 400 miljoen euro extra te bezuinigen op kinderopvang, bovenop de korting van 340 miljoen in 2011. Volgens staatssecretaris Weekers zijn de maatregelen nodig om de kinderopvangregeling in stand te houden. Maar volgens Gjalt Jellesma van Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, hebben steeds meer ouders moeite de kosten van kinderopvang te betalen. door de bezuinigingen zijn ouders de komende drie jaar 4800 tot 6000 euro meer kwijt.

   Bij dagopvang (0-4 jarigen) hebben ouders of verzorgers vanaf volgend jaar recht op kinderopvangtoeslag voor maximaal 140 procent van het aantal gewerkte uren, waarmee reistijd en (middag)pauzetijd wordt gecompenseerd. Voor de buitenschoolse opvang (4-12 jarigen) geldt dat ouders of verzorgers maximaal 70 procent van hun gewerkte uren kunnen declareren als opvanguren. Minister Kamp: ,,Het doel van de kinderopvangtoeslag is om de arbeidsdeelname te ondersteunen. Daarom is het onwenselijk dat er toeslag wordt verleend voor opvanguren die niet gerelateerd kunnen worden aan gewerkte uren van de ouders of verzorgers.''

Eerder noemde voorzitter Ina Brouwer van de MO-groep Kinderopvang de bezuinigingen 'desastreus'. ,,We zijn terug bij af. Kinderopvang is straks weer een luxe.''