vrijdag 31 december 2010

Huurtoeslag per 1 januari 2011

Met de ministeriële circulaire MG 2010-03 maakt minister Donner van Binnenlandse Zaken de wijzigingen bekend voor de huurtoeslag in 2011. wijzigingen per 1 januari 2011

Huurdersplatform MEVM

Omdat veel mensen van onze doelgroep een woning huren bij ACTIUM is hier een link naar het huurdersplatform MEVM. 

donderdag 23 december 2010

magazine "MIEN"

  Gisteravond  kreeg de redacteur van deze blog het gratis magazine "Mien" (nr4 2010 winter) uitgereikt door de bezorgster van het "Gezinsblad" . Ook in deze uitgave die 4x per jaar wordt uitgegeven door Werkplein Baanzicht en GKB staan weer nuttige artikelen en bonnen.  Deze uitgave nr4 is nu nog niet online, maar de vorige 3 van dit jaar kunt u  hier inzien.

Nieuwe huistijl en naam GKB

De Gemeenschappelijke Kredietbank Drenthe (GKB) gaat verder onder de nieuwe naam Gemeentelijke Kredietbank (GKB), met een nieuw gezicht en een nieuwe website.lees verder>
Nieuw en erg gemakkelijk voor hulpverleners is nu dat er digitaal aangemeld kan worden via het digitale loket

woensdag 22 december 2010

Explosieve stijging schuldsaneringen


 AMSTERDAM - Het aantal schuldsaneringen onder particulieren is de laatste maanden explosief gestegen. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van financieel advies- en onderzoeksbureau Graydon.  lees het hele artikel hier

donderdag 16 december 2010

Gesprek met Budget Support

  PvdA-wethouder Jaap Kuin gaat in gesprek met de stichting Budget Support, de club die in Assen opkomt voor de belangen van bijstandsmoeders.    Eergisteren maakte Marjan Ijzerman van de stichting bekend te stoppen. Ze voelt zich onvoldoende gesteund.  SP,D66 Christen Unie en CDA   namen het gisteren in de raad  voor de stichting op en drongen aan op overleg.  Zij vinden dat Budget Support goed werk levert en bijstandmoeders prima helpt  (DvhN) 

Weer grip op uw geld in 2011

Stoppen met roken, minder eten of minder geld uitgeven? Wat is uw goede voornemen voor 2011? Of gaat u ze alle drie aanpakken? De meesten van ons geven vaak ongemerkt meer geld uit dan ze willen. Vraagt u zich ook regelmatig af waar 't geld blijft? Neem dan uw inkomsten en uitgaven eens goed onder de loep Lees de tips van NIBUD hier  bekijk ook eens of het Persoonlijk budgetadvies iets voor u kan betekenen.

"Stoppen met roken" in zorgpakket

 Onder de goede voornemens bij de start van een nieuw jaar neemt "stoppen met roken" een hoge plaats in. Bij veel mensen die rond moeten komen van een minimum inkomen legt de post "roken" een te zware druk op het maandbudget. Hulpmiddelen om van deze verslavingvorm af te komen waren te duur voor deze mensen. Per 1 januari 2011 komt er hulp vanuit de zorgverzekering.
Professionele hulp bij het stoppen met roken wordt dan via het basispakket voor zorgverzekeringen voor iedere Nederlander vergoed.  Zorgverzekeraars kunnen zelf bepalen welke hulpprogramma's ze hun klanten bieden.

woensdag 15 december 2010

Meer Kinderen in armoe

Het aantal kinderen dat in Nederland is armoede leeft, is voor het eerst in jaren weer toegenomen. Circa 311.000 kinderen leefden in 2009 onder de armoedegrens. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Armoedesignalement 2010 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
In totaal leefde 9,1 procent van de minderjarigen in 2009 in een huishouden dat qua inkomen onder het zogenoemde niet-veel-maar-toereikend niveau zit. Een jaar eerder was dat nog 8,1 procent. De armoede onder kinderen was in 2009 overigens nog altijd lager dan in 2000.
Ook kwetsbare groepen als alleenstaanden jonger dan 65 jaar en eenoudergezinnen met alleen minderjarige kinderen hebben een grote kans op armoede, waarschuwt het SCP. Met name bijstandshuishoudens hebben het zwaar: 65 procent van deze groep leefde in 2009 in armoede.
Kleding
In totaal groeide het aantal mensen dat in armoede leeft naar 971.000 personen (6,2 procent van de Nederlanders), verdeeld over 453.000 huishoudens: een toename van 0,7 procent ten opzichte van 2008.
Onder de huishoudens die moeite hebben het hoofd financieel boven water te houden, heeft bijna 40 procent onvoldoende geld om regelmatig nieuwe kleren te kopen. Ongeveer 11 procent heeft geen geld voor een dagelijkse warme maaltijd met vlees, vis of kip.

Einde van Budget Support en Weggeefwinkel in Assen

Deze kop stond vanmorgen in de Drenthe editie van het Dagblad van het Noorden.

Vanmorgen stond hierover nog niets op internet, dus de redacteur kan nog geen "link"maken naar het artikel.
Het komt erop neer dat de gemeente Assen de subsidie die de stichting ontving gaat stopzetten. De gemeente vindt dat de stichting zelfvoorzienend had moeten wordenen dat is niet het geval... lees het hele artikel in het DvhN.

dinsdag 14 december 2010

PENSIOENREGISTER

Al uw pensioen op een rij

Altijd al willen weten hoeveel pensioen u straks eigenlijk in totaal krijgt, inclusief de AOW?
vanaf 6 januari 2011 kunt u terecht bij het Pensioenregister.
  Dit register laat u al het pensioen zien dat u heeft opgebouwd bij uw huidige werkgever en bij eventuele vorige werkgevers. Alle bedragen zijn bij elkaar opgeteld om u een indruk te geven van uw gehele pensioen.
Kijk nu alvast op de pensioenoverzicht site.

zaterdag 11 december 2010

Assen snijdt in hulp minima

Een artikel van vandaag in het Dagblad van het Noorden (Drenthe editie) geeft aan dat Assen gaat snijden in de hulp aan minima. De meedoen-premies staan op de tocht.  De highlights van dit artikel zijn:
  • Bijdragen voor ouderen,chronisch zieken en gehandicapten verdwijnen.
  • Geld wordt niet gebruikt voor deelname aan activiteiten, zoals de bedoeling altijd was.
  • Het college legt de kritiek naast zich neer.
  • Het jaar 2011 zal een overgangsjaar worden om de wijzigingen 2011-2014 door te voeren.
Het volledige voorstel is hier te lezen/downloaden.

donderdag 9 december 2010

Gemeenten gaan Wmo radicaal anders invullen

In de Wmo nieuwe stijl krijgen zorgvragers geen zorg meer op basis van verstrekkingen en standaardindicaties. Gemeenten zullen in plaats daarvan kijken naar wat burgers en hun netwerken zelf nog kunnen doen en betalen. Dat blijkt uit de nieuwe Wmo-modelverordening die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deze week presenteert.
In de nieuwe modelverordening van de VNG is het niet meer de bedoeling dat burgers met een indicatie in de hand een standaard aantal uren zorg krijgen toegewezen. De indicaties die burgers nu hebben zullen aangepast worden aan de specifieke omstandigheden van de Wmo-cliënt. Gemeenten gaan om dit te regelen bij de mensen om de keukentafel inventariseren wat er precies aan huishoudelijke hulp of andere Wmo-zorg nodig is. Burgers die nu bijvoorbeeld nog recht hebben op vier uur huishoudelijke hulp maar kinderen in de buurt hebben wonen die een steentje bij kunnen dragen, zullen minder uren krijgen. Daartegenover staat dat burgers die vereenzamen en er alleen voor staan maar nooit echt om hulp hebben gevraagd juist meer uren krijgen. De nieuwe manier van indicatiestellen door de gemeente betekent ook dat gemeenten welgestelde burgers zullen vragen om zelf op eigen rekening huishoudelijke hulp in te kopen. Dit gaat dan om vermogende burgers die in belastingbox drie meer dan twintigduizend euro hebben aan te geven.

Aan de keukentafel

“We gaan de zorg veel meer precies toesnijden op de cliënt”, zegt VNG-directeur Sandra Korthuis. “Dankzij de keukentafelgesprekken zullen we het krappe Wmo-budget veel beter kunnen uitgeven daar waar het nodig is. Als iemand een heel groot netwerk blijkt te hebben dan is er veel minder compensatie nodig vanuit de Wmo. Daarnaast brengt deze kanteling de administratieve rompslomp naar beneden. Burgers hoeven maar naar één loket voor thuiszorg en kunnen zich wenden tot de gemeenteraad als er wat mis gaat.”

Minder indiceren

Korthuis is niet bang dat gemeenten met een tekort op het Wmo-budget de keukentafelindicatie gaan aangrijpen om zo min mogelijk uren te indiceren. “Er is altijd de gemeenteraad als controlerend orgaan. Het is overigens wel zo dat er tweehonderd miljoen euro wordt gekort op het Wmo-budget, dus gemeente gaan wel scherper kijken.”

Cliëntenorganisaties positief

Naast de VNG hebben cliëntenorganisaties CG-Raad en CSO meegewerkt aan het tot stand komen van de verordening. Anneke Van der Vlist van de CSO koepel van ouderenorganisaties is positief over de verordening. “Het is alleen jammer dat de kanteling samenvalt met een bezuiniging in veel gemeenten. Dat zal moeilijk uit te leggen zijn aan de burger, maar dat gaan we wel doen.” Een ander punt waar Van der Vlist nog op wijst is dat in de modelverordening de rol van de mantelzorger nog beter kan worden omschreven. “De gemeenten leggen hier nu veel neer dus dat moeten zij nog goed gaan invullen.”

Niet verplicht

Gemeenten zijn niet verplicht zich te houden aan de modelverordening van de Wmo. Korthuis verwacht wel dat veel gemeenten er de voordelen van zullen inzien.

Collectieve zorgverzekering gemeente Assen bij minder dan 120% bijstandsniveau

Collectieve zorgverzekering  De gemeente Assen biedt samen met Menzis en Zilveren Kruis Achmea een collectieve zorgverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. Deze collectieve zorgverzekering heeft een veel ruimere dekking dan veel andere aanvullende verzekeringen.

Wilt u ook een ruime dekking voor de volgende kosten?
- brillen en contactlenzen
- tandheelkundige hulp
- hoortoestellen
- diverse soorten therapieën zoals fysiotherapie
- alternatieve geneeswijzen
- eigen bijdragen thuiszorg
- kraamzorg
- en nog veel meer...

Zie voor meer informatie de vergoedingenoverzichten:


Premie in 2011
Menzis
De collectieve zorgverzekering bij Menzis kunt u zelf samenstellen. De te betalen premie varieert van € 115,17 tot € 156,43 per maand per volwassene. Klik hier voor alle combinatiemogelijkheden.

Zilveren Kruis Achmea
De normale premie bedraagt samen € 166,71 per maand per volwassene. U betaalt hiervoor slechts € 135,05. Met deze verzekering heeft u bovendien geen verplicht eigen risico t.w.v. € 170,- in 2011.
(Opmerking van de redacteur: Als vrijwilliger in de Thuisadministratie heb ik dit jaar al een paar klanten naar deze polis over laten gaan. De ervaringen zijn zeer positief, mede vanwege het niet hoeven te betalen van de € 170,- eigen risico 1n 2011.  Aanmelding moet gebeuren via Werkplein Baanzicht. Daar kan men ook een info pakket halen. )

Uw voordeel

De verzekeraar geeft korting en de gemeente betaalt een deel van de premie. Kortom, deze verzekering geeft een ruime dekking en bespaart u elke maand geld. Uw partner mag ook deelnemen. In dat geval verdubbelt uw voordeel!

woensdag 8 december 2010

Verplicht werken bij bijstandsuitkering

Mensen die een bijstandsuitkering krijgen, moeten daar in de toekomst wat voor terug gaan doen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Kamp van Sociale Zaken snel met een wet komt om dat te regelen.
Kamer: mensen met uitkering moeten werkenvideo
Al voor de zomer moet het verplicht zijn voor bijstandsgerechtigden om vrijwilligerswerk te doen. Het voorstel van de VVD wordt onder meer gesteund door CDA en PVV.

Logische stap

Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani is het logisch dat van de mensen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie wordt gevraagd. "De gemeenschap zorgt voor hen, dus dit is het minste wat we van ze kunnen vragen. Ze kunnen bijvoorbeeld thee en koffie rondbrengen in een bejaardentehuis. Of, zoals nu met de gladheid, het terrein rond het tehuis sneeuwvrij maken. Er zijn genoeg taken te doen."

Uitzondering

Sinds 2006 kunnen gemeenten sommige mensen die een bijstandsuitkering aanvragen, aan het werk zetten. Het gaat dan voornamelijk om het opdoen van werkervaring. Maar de Tweede Kamer wil nu dat de verplichting tot tegenprestatie voor iedereen geldt met een bijstandsuitkering.

Meedoen in samenleving

Mirjam Sterk (CDA): "Het is een kans om mensen zo snel mogelijk te laten participeren. Het is de bedoeling dat mensen niet heel lang in een uitkering zitten, maar uiteindelijk ook weer mee gaan doen in de samenleving. En dat begint bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk doen als het kan. En dus is het een goed idee om dat snel in te voeren."
De verplichting moet voor iedereen gaan gelden. Al kan de gemeente uitzonderingen maken. "Het is in principe voor iedereen, maar wel naar vermogen", zegt Azmani. "Mensen die ziek zijn, kun je misschien niet in een bejaardentehuis aan het werk zetten. Daar moet je reëel in zijn."

SP tegenstander

Sadet Karabulut van de SP is tegen het plan. "Mensen in de bijstand leveren al een tegenprestatie, omdat er een sollicitatieplicht is. Bovendien moeten ze meewerken aan reïntegratietrajecten. Ik vind het dan te ver gaan om ze ook nog klusjes te laten doen waar de gemeente zelf geen geld voor uit wil trekken. Dat lijkt haast wel slavernij."

Bespreking

De Tweede Kamer praat vanaf morgen over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het voorstel van de VVD komt dan ook aan de orde.

zaterdag 4 december 2010

Vraag naar schuldhulp neemt toe

Foto: ANP56.000 personen vroegen dit jaar een schuldregeling aan, tegen 53.000 vorig jaar. Aantal zelfstandigen dat hulpaanvraag doet, verdubbelde tot 35.000. Ook middeninkomens komen steeds vaker in problemen.



DEN HAAG - De vraag naar noodhulp en schuldsanering als gevolg van de economische crisis neemt steeds verder toe. De Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK verwacht dit jaar voor ongeveer 56.000 personen een schuldregeling aan te vragen, tegen 53.000 vorig jaar. NVVK-voorzitter Joke de Kock denkt dat ook in 2011 een hoog aantal schuldsaneringen plaats zal moeten vinden.

Zelfstandigen, die bij het uitbreken van de crisis in 2008 als eerste de klappen moesten opvangen, doen dit jaar 6 procent vaker een beroep op het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen, zegt een woordvoerder van schuldsaneerder Zuidweg&Partners, dat veel in opdracht van gemeenten werkt. Vorig jaar was het aantal aanvragen voor een BBZ-regeling al verdubbeld naar ongeveer 35.000. Via deze regeling krijgen ze inkomensondersteuning van de gemeente, in de vorm van een uitkering of lening.

Ook kerkelijke organisaties zien een steeds toenemende hulpvraag. De in Lelystad gevestigde stichting Interkerkelijk Diaconaal Overleg (IDO) noteert dit jaar een verdubbeling. Er meldden zich tot nu toe 60 procent meer mensen met andere vragen in verband met schulden, in vergelijking tot vorig jaar.

vrijdag 3 december 2010

Onderzoek rekenkamer-commissie toont dat het Armoe-beleid strakker moet

  Het onderzoek in opdracht van de Rekenkamer is uitgevoerd door het onderzoeksbureau CAB te Groningen.
Wij als Humanitas "Thuisadministratie" afd. Assen zijn hiervoor zowel schriftelijk als mondeling geintervieuwd. Het rapport hebben we nog niet. 

ASSEN - Naar de mening van de Rekenkamercommissie (RKC) kan het armoedebeleid worden verbeterd. Dat werd tijdens de donderdag gehouden raadszitting duidelijk, toen het onderzoek dat naar het beleid werd ingesteld, werd besproken. Op dit moment is niet duidelijk wie de doelgroe-pen zijn en wat de gemeente met het beleid wil bereiken. Het armoedebeleid is wel ruimhartig.
De RKC onderzoekt of het door de gemeente uitgegeven geld goed is besteed en of de doelen die men voor ogen had ook inderdaad zijn bereikt.
De Sociale Alliantie had voorgesteld een onderzoek te doen naar het armoedebeleid van de gemeente.
Afgelopen donderdag presenteerde de RKC de resultaten.
Het onderzoek had zich toegespitst op twee aspecten, namelijk of de doelgroepen worden bereikt en hoe de samenwerking is binnen de keten van organisaties die zich bezig houden met armoedebestrijding. 
    
Wie moeten er worden geholpen?
De RKC heeft vastgesteld dat het armoedebeleid in Assen is gebaseerd op vertrouwen en niet op het strak toepassen en controleren van de regels. Daardoor worden wel veel mensen bereikt, maar is niet duidelijk welke meetbare doelen de gemeente wil bereiken. Hoeveel mensen worden geholpen en wat mag dat kosten? Ook is niet duidelijk welke de doelgroep is. Wie moeten er worden geholpen?
De gemeente heeft, door de geringe controle, ook te weinig inzicht in de besteding van de beschikbaar gestelde gelden voor de mensen die geholpen worden.
  Meer samenwerking in keten nodig Verder was de RKC van mening dat in de keten van armoede-bestrijders beter zou moeten worden samengewerkt. En de gemeente zou meer werk moeten maken van het zogenaamde ‘meedoenpact’ (gesloten in het kader van het Meedoenbeleid).
Conclusie: het armoedebeleid bereikt veel mensen, maar gezien de lastige financiële omstandigheden van de gemeente zou het beleid wel wat strakker kunnen worden aangepakt.
Maar of de gemeenteraad en het college er ook zo over denken horen we pas als het onderwerp op de raadsagenda komt te staan.
Bernie Wiegman

donderdag 2 december 2010

Aantal wanbetalers stijgt snel

    Het aantal wanbetalers in Nederland neemt snel toe. Het totaal aantal openstaande rekeningen is in het derde kwartaal met een kwart gestegen tot 5,7 miljard euro.
 In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 4,5 miljard euro. Dit blijkt uit het woensdag gepubliceerde kwartaalbericht van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).
Niet alleen het totaalbedrag aan schulden is gestegen, ook het aantal vorderingen is in een jaar tijd met 14 procent gestegen.
   Steeds meer bedrijven komen daardoor in de problemen, stelt voorzitter Jet Creemers van de koepelorganisatie. Wanbetaling is volgens de vereniging namelijk de belangrijkste oorzaak van het aantal faillissementen.
Consumenten staan overigens voor het grootste deel in het krijt. Zij geven nog steeds meer geld uit dan er binnenkomt. De rest van de schulden komt voor rekening van bedrijven

woensdag 1 december 2010

Stop toekenning zorgbudget opgeheven

De stop voor nieuwe aanvragen voor het persoonsgebonden budget (pgb) wordt op 1 januari opgeheven. Wel wordt de regeling versoberd, schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) dinsdag in een brief aan de TweedeKamer.                                                                            Met het pgb kunnen langdurig zieken, ouderen en gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben. Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zette de aanvraag van nieuwe pgb's afgelopen zomer stop, omdat het geld op was. De uitgaven zijn gestegen van een miljard in 2005 naar 2,4 miljard dit jaar. Momenteel maken 135 duizend mensen aanspraak op de regeling.
Veldhuijzen heeft nu een aantal maatregelen getroffen om van het pgb een 'meer solide en toekomstvaste' regeling te maken. Zo krijgen ontvangers van het pgb met een zogeheten verblijfsindicatie die thuis wonen of in een kleinschalige woongroep jaarlijks 7350 euro minder te besteden.
Verder kunnen personen zonder vaste woon- of verblijfplaats geen aanspraak meer maken op de regeling. Datzelfde geldt voor mensen in financiële problemen. Ook wil de bewindsvrouw fraude met het budget aanpakken. Het ontvangen van geld op een rekening trekt namelijk 'misbruik' aan, schrijft zij. Mensen die voor het eerst een pgb ontvangen worden strenger gecontroleerd. (bron Trouw )